Avgassystem

Köpguide avgassystem – välj rätt avgassystem till din bil

Låter avgassystemet annorlunda när bilen är igång eller förbrukar den plötsligt mer bränsle än vanligt? Det kan vara tecken på att avgassystemet behöver bytas ut. Biltema erbjuder billiga universella och modellanpassade avgassystem som tillgodoser de vanligaste bilmodellerna.

Ett avgassystem består av ljuddämpare, katalysator, avgasrör och grenrör som tillsammans renar och leder bort avgaserna. Avgassystemet förbättrar även bilens prestanda. Därför är det viktigt att alla delar i avgassystem fungerar som de ska.

Avgassystemets olika delar

Grenrör

Avgasernas färd genom avgassystemet startar i förbränningsmotorn. De förs sedan vidare till resten av avgassystemet via ett grenrör anslutet till motorns cylindrar. Grenröret är vanligtvis tillverkat av gjutjärn, aluminium eller rostfritt stål.

Katalysator

Avgaserna når sedan katalysatorn vars uppgift är att rena avgaserna i syfte att minska utsläppen av farliga ämnen såsom kolmonoxid. I katalysator omvandlas kolmonoxiden till koldioxid, vilket inte är lika giftigt.

Ljuddämpare

Avgaserna passerar sedan en eller flera ljuddämpare vars uppgift är att minska bullret från motorn. Utan ljuddämpare hade ljudet från motorn varit så högt att det skulle störa omgivningen. Därför måste fordon med en förbränningsmotor ha minst en ljuddämpare.

Avgasrör

Avgaserna når slutligen avgasröret som i sin tur leder ut avgaserna i luften. Avgasrör finns i olika former och storlekar för att passa olika avgassystem samt olika stilar.

Korrosion – en vanlig orsak till byte

En vanlig orsak till att avgassystemet felar är korrosion. Avgassystemet utsätts dagligen för stora temperaturförändringar och fukt. Om bilen börjar brumma högt och intensivt, inte accelererar som den ska eller drar mer bränsle än vanligt kan det vara dags att byta ut hela eller delar av avgassystemet. I en del fall kan ett trasigt avgassystem släppa in avgaser i kupén, vilket är mycket hälsofarligt.

För att undvika korrosion kan du välja ett galvaniserat avgassystem eller ett avgassystem i rostfritt stål. Dessa avgassystem kräver inte lika mycket underhåll och håller längre. När du byter avgassystemet bör du även byta ut upphängningsattiraljerna eftersom de utsätts för mycket slitage.

Vanliga frågor om avgassystem

Kan man köra med ett trasigt avgassystem?

Det är inte lagligt att köra med ett trasigt avgassystem, men i praktiken är det möjligt.

Kan man byta avgassystem själv?

Ja.

Vad kostar det att byta avgassystem?

Biltema har delar till avgassystem från 12,90 kr. Arbetskostnaden för byte av avgassystem varierar mellan olika bilverkstäder.

0 Träffar