Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Bromsslangar

Följsamma bromsslangar till din bil

Bromsslangar är viktiga delar i bilens bromssystem och behöver bytas ut med jämna mellanrum då de kan få sprickor och börja läcka. Men hur fungerar bromsslangar, och hur vet man att de behöver bytas? Här förser vi dig med det du behöver veta om bromsslangar och hur du väljer rätt variant till din bil.

Hur fungerar bromsslangar?

Bromsslangen är en viktig komponent i bilens bromssystem då den har som uppgift att transportera hydraulvätska från huvudcylindern till bromssystemet. När du trycker på bromspedalen förflyttas hydraulvätskan genom bromsslangen till bromsoken som med hjälp av bromsbeläggen klämmer åt bromsskivan och får bilen att stanna.

Om bromsslangarna är trasiga, har sprickor eller är deformerade kan bromsverkan bli sämre och i värsta fall kan du förlora kontakten med bromsarna helt.

När ska man byta bromsslangar?

Att ha välfungerande bromsslangar i bilen är mycket viktigt därför bör du kontrollera dem med jämna mellanrum. Böj slangen och undersök om det finns några synliga sprickor. Gamla bromsslangar i gummi kan torka och spricka efter ett tag. Om du ser minsta lilla spricka bör du byta slangen för att undvika att bromsvätskan läcker ut. Du kan även be någon att pumpa på bromspedalen så att du kan undersöka hur bromsslangen reagerar. Om den ändrar form kan det vara dags att byta ut den. Du bör även byta ut bromsslangen om du ser att det läcker bromsvätska från den.

Två olika slags bromsslangar

Bromsslangar kommer i olika material och storlekar. I de flesta fall är de dessutom anpassade till olika bilmodeller. Hos oss hittar du bromsslangar till de allra flesta bilmodeller till låga priser.

Bromsslangar i gummi – dessa slangar används i de flesta bilar idag. De består av tre lager – ett inre gummilager som håller bromsvätskan inne, ett mellanlager tillverkat av metallnät för att förhindra deformation samt ett yttre gummilager som skyddar mot yttre faktorer. Fördelarna med bromsslangar i gummi är dess höga slittålighet och låga pris. Men gummi är ett elastiskt material vilket gör att bromsslangen expanderar under tryck, vilket kan påverka bromsverkan negativt.
Stålomspunna bromsslangar – denna variant omges av ett flätat metallnät vilket gör att de inte expanderar på samma sätt som gummislangar. De används vanligtvis i racing- och sportbilar.

För att du ska spara tid och hitta rätt bromsslang med en gång rekommenderar vi att du fyller i din bils registreringsnummer i rutan nedan. Då ser du vilka bromsslangar som passar din bil direkt på skärmen.

Tips och råd avseende bromsslangar

  • Byt gärna ut bromsslangen efter att du kört 100 000 kilometer.
  • Förhindra tidigt slitage genom att kontrollera att kopplingarna och slangen sitter som de ska och inte kommer i kontakt med andra komponenter som kan orsaka nötnings- eller värmeskador.
  • Försök inte laga en trasig bromsslang – byt ut den i stället.

Vanliga frågor om bromsslangar

Kan man byta bromsslang själv?

Absolut! Om du känner att du har den kunskap som krävs kan du byta bromsslang själv, annars kan du besöka en bilverkstad.

Hur länge håller en bromsslang?

Det är svårt att svara på eftersom det beror bland annat på hur den sitter och om den utsätts för exempelvis nötning eller värme. Då slits slangen ut mycket snabbare.