Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Spindelleder

Köpguide spindelleder ‒ kör säkert med fräscha spindelleder

Spindelleden spelar en viktig roll i bilens styrning och hjulupphängning. Om den inte fungerar som den ska kan du inte köra säkert då det finns en risk att du tappar kontrollen över bilen. I vårt sortiment finner du spindelleder för de flesta bilmodeller.

Spindelledens funktion

En spindelled består en kulled och en länkarm som kopplas samman med en hjulspindel. Därav namnet spindelled. Spindelleden säkerställer att hjulet är i rätt position och att framhjulet vrider sig när du svänger. En bil har minst två spindelleder ‒ en vid varje framhjul.

Klappret från framvagnen kan vara ett tecken

En spindelled håller vanligtvis ganska länge, men kan ta skada om du råkar köra in i en trottoarkant eller ner i ett potthål. Ett klapprande ljud från framvagnen när du svänger eller kör över ett gupp kan vara ett tecken på att spindelleden bör bytas ut.

Spindelleden bör bytas av en mekaniker

Att byta spindelled är inte lätt då delar av hjulupphängningen måste demonteras. Men är du en duktig mekaniker med kunskap om bilens anatomi och har tillgång till de verktyg som behövs kan du byta spindelleden själv. Annars bör du ta med den nya spindelleden till en bilverkstad för att få den utbytt.

Vanliga frågor om spindelleder

Vad är en spindelled?

En spindelled är en del av bilens hjulupphängning och ser till att hjulet är i rätt position och kan vrida sig.

Var sitter spindelleden?

Det sitter en spindelled vid varje framhjul.

Vad kostar det att byta spindelled?

En ny spindelled från Biltema kostar mellan 119 och 379 kronor. Arbetskostnaden för byte av spindelled varierar mellan olika bilverkstäder.