Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

MC-hjälmar

Köpguide MC-hjälmar – skydda ditt huvud när du kör motorcykel, moped och skoter

En MC-hjälm kanske inte förhindrar en krasch, men den skyddar ditt huvud och minskar risken för allvarliga hjärnskador vid en eventuell olycka. Den skyddar också mot väder, vind, stenskott och insekter. Därför gäller det att du väljer en MC-hjälm som passar dig och dina behov.

Fyra typer av MC-hjälmar

Integralhjälm

En integralhjälm är tillverkad i ett enda stycke och omsluter hela huvudet. Därför är denna hjälm det säkraste alternativet. Den är emellertid aningen tyngre, tystare och varmare än exempelvis en öppen motorcykelhjälm. Den kan även upplevas trång och vara svår att ta av och på.

Öppningsbar integralhjälm

Integralhjälmen finns även i en öppningsbar variant där hakpartiet kan fällas upp. Denna typ av MC-hjälm är lättare att ta av och på. En öppningsbar integralhjälm är emellertid tyngre än en icke öppningsbar integralhjälm. Hakpartiet kan även begränsa hjälmens skyddande effekt vid en olycka.

Crosshjälm

En crosshjälm är lättare än en integralhjälm och har ett förlängt sol- och hakskydd som underlättar vid intensiv offroadkörning. Den lätta vikten har emellertid resulterat i att ljudisoleringen och ventilationen bortprioriterats.

Öppen hjälm

En öppen motorcykelhjälm, även kallad jethjälm, ger en större frihetskänsla men skyddar sämre vid en eventuell olycka. Denna variant finns med och utan visir. Vi rekommenderar emellertid att du använder visir eller skyddar dina ögon från stenskott och insekter på ett annat sätt.

Hitta en motorcykelhjälm i rätt storlek

Det är viktigt att MC-hjälmen sitter perfekt på ditt huvud. Om hjälmen är för stor och glappar skyddar den inte lika bra vid en olycka. En för liten hjälm kan i sin tur orsaka smärta som gör dig både ofokuserad och mindre benägen att använda hjälmen. För att hitta rätt storlek bör du mäta ditt huvud och prova flera olika MC-hjälmar.

En bra passform ger ett gott skydd och ökar komforten

MC-hjälmen ska sitta så pass tajt att den inte kan rubbas när du tar tag i hakskyddet och drar fram och tillbaka. Den bör dessutom inte lämna några röda märken. Det är emellertid vanligt att MC-hjälmen känns lite trång i början, men det brukar ge med sig när inredningsmaterialet format sig efter ditt huvud. Det viktigaste är att det inte gör ont.

Vanliga frågor om MC-hjälmar

Vad ska man tänka på när man köper en motorcykelhjälm?

Den ska inte glappa eller vridas när du tar tag i hakskyddet och drar fram och tillbaka.

Hur ska MC-hjälm sitta?

Den ska sitta tajt utan att klämma.