Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Köpguide - Maskiner för bilvård

Bilvård och underhåll av bilen är en viktig del av bilägandet. Förutom att du bevarar bilens nya utseende längre så förlänger du även bilens livslängd med rätt typ av bilvård. En del bilvård kan du utföra förhand, men en del underhåll kräver rätt typ av maskiner. Med våra bilvårdsmaskiner och rätt bilvårdsprodukter kan du skydda bilen mot rost och korrosion.

På den här sidan hittar du maskiner för bilvård i form av högtryckstvättar, polermaskiner och tillhörande polersvampar.

Högtryckstvätt

Ett effektivt sätt att tvätta din bil är att använda en högtryckstvätt. Med högtryckstvätten får du ett skinande rent slutresultat, och dessutom är det mer tidseffektivt än att tvätta bilen förhand.
När du ska köpa en högtryckstvätt behöver du ta några faktorer i beaktande:

 • Fundera över om du behöver en högtrycksmodell som är mindre och smidigare att arbeta med, eller en högtryckstvätt med ett högre tryck, som ofta är lite större.
 • Hur högt tryck du behöver ha på din högtryckstvätt. Ett högre tryck kan vara önskvärt vid en mer statisk rengöring av fordon och dylikt.
 • Mät avståndet mellan vattenutkastaren, eluttaget samt platsen du ska tvätta din bil på. Detta avgör längden på högtryckstvättens sladd.
 • Kemtank eller inte? Om du tvättar med schampo eller andra bilvårdsprodukter kan det vara bra att köpa en högtryckstvätt med en kemtank.

Använd högtryckstvätten

Börja alltid med spola nedifrån och upp, på så vid rinner den upplösta smutsen ner från karossen enklare, samtidigt som dina bilvårdsprodukter så som avfettningsmedlet får full effekt.

När du tvättar din bil med högtryckstvätten ska du arbeta metodiskt, och du bör hålla munstycket minst 30 cm från karossen, och i en vinkel på ca 45 grader så att smutsen skjuts bort från karossen.

Avsluta biltvätten med att spola av bilen uppifrån och ned.

Var försiktig!

Du bör vara försiktig runt eventuella lackskador på karossen. En allt för kraftig tvätt kan nämligen förvärra lackskadan, så se till att strålen inte är för hård i närheten av dessa.

Tänk på... 

Innan du börjar din biltvätt råder vi dig att kolla upp de regler och riktlinjer som finns i ditt område, gällande att tvätta bilen själv.
Smutsen som tvättas av din bil innehåller nämligen ofta olja- och bränslerester som för miljöns skull, inte bör hamna i dagvattnet. De flesta tvätthallar är utrustade med oljeseparerare och vattenreningsverk, som gör din biltvätt snäll mot miljön.

Polermaskiner

Att polera bilen för hand kan vara både energi- och tidskrävande, därför är en polermaskin en god investering. Applicera ett jämnt lager vax på en mjuk polertrissa, och lägg polertrissan mot den yta av karossen som ska poleras. Sedan är det bara att starta din polermaskin och arbeta metodiskt.

Oscillerande eller roterande polermaskin?

En oscillerande modell polerar säkert, tyst och med mindre vibrationer. Den roterande modellen är mer passande om du däremot snabbt vill polera bort grövre repor i lacken.

En polermaskin kan du använda på din bil, båt eller husvagn. Beroende på vilken typ av kaross du ska polera kan det vara bra att utgå från några aspekter inför valet av polermaskin.

 • Ska din polermaskin ha ett eller flera huvud?
 • Hur stor polertrissa behöver du?
 • Hur många varv per minut ska polertrissan rotera och ska den ha flera hastigheter?

Läs mer om våra polermaskiner här.

Polersvampar

Din bil har en unik hårdhet på lacken, vilket innebär att du, innan du börjar polera bilen, behöver ta reda på vilken kombination av polersvamp och polermedel som du kan använda på din bil. I vårt sortiment hittar du supersofta polersvampar, mjuka polersvampar, polersvampar medium och hårda polersvampar.

Hur hittar jag rätt polersvamp?

 • Börja med att studera bilens lack och om du har några repor och hur glansig lacken är. Bilens repor och önskade slutresultat gällande glans avgör hårdheten på polersvampen och polermedlet.
 • Starta alltid med den mest skonsamma och mjuka polersvampen, och prova dig fram.
 • Välj ut en liten testyta på bilen och börja polera den. Utvärdera sedan testytan innan du arbetar vidare på resten av bilen.
 • Om du inte uppnått önskat resultat och repor finns kvar behöver du testa en hårdare modell av polersvamp.