Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Glykol

Köpguide glykol – skydda bilens motor

Ta hand om bilens motor och kylsystem med rätt glykol. Det finns flera typer av glykol på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja, men oroa dig inte. Låt oss hjälpa dig på traven.

En viktig ingrediens i bilens kylarvätska

Glykol är en färglös vätska som finns i din bils kylarvätska och skyddar motorn från att frysa och rosta sönder. Den höjer dessutom kylarvattnets kokpunkt, vilket innebär att motorn inte kokar lika lätt. Det är därför viktigt att du kontrollerar kylarvätskan med jämna mellanrum, särskilt under vinterhalvåret.

Olika typer av glykol

De vanligaste glykoltyperna är propylenglykol (PE) och etylenglykol (EG). Idag används dock inte propylenglykol lika mycket då etylenglykolen är mer effektiv. Etylenglykol är emellertid mycket giftigare än propylenglykol.

Många tillverkare tillsätter olika färgämnen i glykolen för att förhindra att den misstas för vatten och för att göra det lättare att skilja glykolerna åt. Det finns dock ingen branschstandard som talar om vilken glykol som ska ha vilken färg. Därför bör du alltid läsa på förpackningen och titta i bilens instruktionsbok för att försäkra dig om att du väljer rätt. Blanda aldrig etylenglykol och propylenglykol. Det finns en överhängande risk att de då slår ut varandra och gör mer skada än nytta.

Koncentrerad glykol eller färdigblandad kylarvätska

Huruvida du ska välja koncentrerad glykol eller färdigblandad kylarvätska beror helt och hållet på vad du själv föredrar. Med koncentrerad glykol kan du själv styra hur mycket vatten du tillsätter. Du kan enkelt göra din egen kylarvätska genom att blanda 50 % vatten och 50 % glykol. Du kan naturligtvis tillsätta mindre glykol eller mer vatten, men då försämras kylarvätskans vårdande och skyddande egenskaper.

Då vattnet spelar en viktig roll i kylarvätskan kommer vattnets kvalitet att påverka dess funktion. När du blandar glykol och vatten bör du därför använda avjoniserat vatten, inte kranvatten. Vanligt kranvatten kan innehålla olika mängder av kalk, salt och mineraler. Dessa kan försämra överföringen av värme från motorn till vätskan och i värsta fall skapa andra problem.

En fördel med att välja en färdigblandad kylarvätska är att du kan lita på att vattenkvalitén är bra. Du behöver med andra ord inte oroa dig för vare sig vattenkvalitén eller mängden glykol. Allt är blandat och klart, redo att användas direkt.

Vanliga frågor om glykol

Vad är glykol?

Glykol är en färglös vätska med söt smak som används i bland annat kylarvätska.

Kan man bland olika glykol?

Nej.

Var slänger man överbliven glykol?

Glykol klassas som farligt avfall och ska lämnas till återvinningscentralen för säker omhändertagning.