Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Penslar

Köpguide penslar – en pensel för varje ändamål

För att kunna applicera jämna och fina färglager när du målar behöver du bra penslar. Många hemmafixare målar gärna väggar och andra större ytor med rollrar. Men målarpenslar kan ge en antingen jämn eller finish eller en med mer struktur. Dessutom lämpar de sig bättre när du ska måla detaljer. Här berättar vi hur du enkelt väljer rätt pensel!

Så väljer du rätt pensel för ditt behov

Det finns flera faktorer att väga in i beslutet när du väljer målarpensel. Biltema har penslar av olika material samt i varierande storlekar och former. Du kan därmed hitta precis rätt pensel för det arbete som ligger framför dig.

När det kommer till material finns det i huvudsak två sorters målarpenslar:

  • Naturliga penslar är tillverkade av djurhår och lämpar sig bäst för oljebaserade färger.
  • Syntetiska penslar är tillverkade av syntetmaterial. En sådan pensel är ett bättre val när du vill måla med vattenbaserade färger.

Bägge dessa sorters målarpenslar kan hålla i flera år. Detta under förutsättning att de rengörs och torkas efter varje användning.

Det finns även andra typer av penslar. Dessa är några av de bra och billiga penslar som du kan hitta i Biltemas sortiment:

  • Fasadpensel – bra när du ska måla staket, tak eller fasad.
  • Träoljepensel – lämpar sig väl att använda för att olja in fasad eller terrass.
  • Lackpensel – används för att applicera lack samt för att måla snickerier och dörrar.
  • Rundpensel – användbar på bland annat snickerier, dörrar och fönster.
  • Vinkelpensel – smidigt att använda när du målar mer svåråtkomliga ytor.
  • Hornsugga – bra att ha när du vill applicera tjära eller måla med slamfärg.

Även storleken är en viktig faktor att väga in i valet av pensel. När du målar mindre ytor är små penslar att föredra. En tumregel är att ju mindre pensel du väljer desto bättre. Men när du målar större, plana ytor gör du bäst i att välja en större målarpensel.

Vanliga frågor om penslar

Vilken pensel ska jag ha till lackfärg?

En lackpensel är pensel som ofta används för att applicera lackfärg med.

Vilken pensel ska man ha till lister?

När du ska måla lister kan det vara bra att välja en snedställd lackpensel.

Hur rengör man en pensel?

Stryk av den kvarvarande färgen på ett tidningspapper. Skölj sedan av penseln med vatten om du har använt vattenbaserad färg. Oljebaserad färg tas bort ur penseln med lacknafta. Torka därefter penseln på nytt.