Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Rollrar och målningscylindrar

Köpguide rollrar – måla mer effektivt med en roller

När du målar spelar ditt val av verktyg en viktig roll för slutresultatet. Du kan välja att måla med roller för att påskynda arbetet och snabbt täcka stora ytor. Men det är viktigt att du väljer rätt färgroller för den yta som ska målas. Här berättar vi hur du kan gå tillväga för att göra rätt val.

Då bör du måla med roller istället för med pensel

När du ska måla om kanske du instinktivt sträcker dig efter en färgpensel. Men när du ska måla större ytor såsom väggar eller tak finns det bättre verktyg att tillgå. Genom att istället använda en roller kan du smidigt måla en större yta på kortare tid. Dessutom blir resultatet jämnt och fint när du använder rätt färgroller för ytan.

Så hittar du rätt roller för ditt behov

Man skulle kanske kunna tro att det bara är att välja en roller i mängden. Men det finns många olika produkter att välja mellan inom denna kategori. Och genom att välja rätt målarroller kan du underlätta ditt arbete och säkerställa ett gott slutresultat.

Du bör välja din färgroller utifrån den färg eller lack och den yta som du arbetar med. Även det slutresultat som du är ute efter bör spela in i valet av roller.

När du ska använda en roller kan du till exempel välja en:

  • hörnroller när du ska måla i ett hörn
  • piggroller om du vill ta bort luftbubblor i ett massagolv
  • aluminiumroller för att ta bort luftbubblor när du plastar med glasfiber.

Utöver att det finns olika slags rollrar är även storleken viktig att ta hänsyn till. Du bör välja en roller som är lagom bred för den yta som ska målas.

Vissa rollrar är tänkta att använda med vattenbaserad färg. Det finns dock även de som kan användas med oljeburen färg. Vissa modeller tål till och med lösningsmedel.

Vanliga frågor om rollrar

Vilken roller ska man ha när man målar möbler?

En slät skumgummiroller är det bästa valet när du ska måla möbler.

Vilken roller ska man ha till väggfärg?

När du målar väggar invändigt i bostaden kan du välja mellan ett antal rollrar. En mikrofiberroller eller en perlonroller är två gångbara alternativ.

Hur sätter man på en roller?

Först fäster du rollern på bygeln. Därefter trycker du till för att säkerställa att den sitter ordentligt på plats.