Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Lås om dig

Köpguide lås – tänk på detta när väljer mellan olika låstyper

Hänglås och andra sorters lås har används för att skydda fastigheter och ägodelar sedan urminnes tider. Det finns olika låstyper som är skapta för att säkra bostäder, fordon, cyklar, bagage och andra föremål. Nedan berättar vi vad du bör tänka på när du ska köpa ditt nästa godkända lås.

Välj lås utifrån budget och säkerhetsbehov

Ett lås är tänkt att skydda antingen en bostad, ett föremål eller ett fordon. Därför bör du ta hänsyn till ditt säkerhetsbehov vid valet av produkt. Detta gäller i synnerhet om det är ett dörrlås du är på jakt efter men det är även viktigt om låset är avsett för andra ändamål.

Dessutom bör du även ha din budget i åtanke när du gör ditt val. Lås med högre skyddsklasser har ett pris som ligger i linje med den ökade säkerhetsnivån. Därför kan det vara bra att redan på förhand sätta en budget för köpet som du förhåller dig till.

Vad är godkända lås?

Godkända lås är ett begrepp som syftar på en låsenhet som uppfyller vissa krav. För att ett lås ska anses vara godkänt behöver det uppfylla de krav som finns specificerade för klass 3 enligt SSF 3522. Detta är den standard för låsning som rekommenderas för bland annat bostäder.

I Biltemas produktutbud finner du godkända lås för bland annat skåp och väskor men även kompletta dörrlåssystem.

Vanliga frågor om lås

Hur fungerar lås?

Ett lås består av flera stift med små fjädrar som rör sig när en nyckel stoppas i låset och vrids om. Nyckeln får sedan låscylindern att vridas i position och därmed öppna låset.

Vilket lås ska man ha?

Du bör välja lås utifrån syftet med låset. Till din bostad bör du botanisera bland godkända lås för ytterdörrar medan ett vanligt hänglås kan användas för att låsa ett förråd eller liknande.

Vad kostar lås?

Ett hänglås kan kosta från ungefär en femtiolapp upp till flera hundra kronor beroende på hur kraftigt och säkert låset är. Även priserna på andra lås varierar på ett liknande sätt.