Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Hänglås

Köpguide hänglås – hitta ett effektivt lås för ditt ändamål

Det finns ett brett utbud av hänglås att välja mellan hos Biltema. Hos oss hittar du såväl enklare och billigare lås som mer avancerade och säkra sådana. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på när du ska köpa hänglås.

Så väljer du rätt hänglås för ditt behov

När du väljer mellan olika hänglås finns det ett antal faktorer att väga in i beslutet. Till exempel bör du köpa ett lagom stort lås för ditt ändamål. Du vill ju inte ha ett litet och osäkert skydd som sista utpost till exempelvis dina trädgårdsmaskiner. Å andra sidan kan det kännas onödigt att ha ett väldigt stort och otympligt lås på resväskan.

Dessutom är det viktigt att låsbygeln passar hålen i exempelvis förrådsdörren. Storleken på låsbygeln är också betydande för hur kraftigt ett hänglås faktiskt är. Även låskroppen bör vara anpassad utifrån den säkerhetshasp där låset är tänkt att användas.

Har du tänkt använda ditt hänglås utomhus? Då kan det vara värt att köpa en rostfri modell som bättre står emot vädrets makter.

Godkända hänglås för olika ändamål

En bra tumregel är att ju större ett hänglås är desto säkrare är låset. Men de olika låsen delas också in i olika säkerhetsklasser utifrån sina säkerhetsnivåer. För att din försäkring ska täcka vid en skada behöver du ha ett hänglås som motsvarar behovet.

Detta är de säkerhetsklasser som gäller:

  • Hänglås klass 1 är lås som är godkända för att låsa fönster invändigt. Dessa kan även användas för att låsa skåp i skolor och omklädningsrum.
  • Hänglås klass 2 är godkända för att låsa källare och vindsutrymmen i flerfamiljshus.
  • Hänglås klass 3 är lås som är godkända för att låsa luckor, portar och dörrar invändigt.
  • Hänglås klass 4 är är godkända för att låsa luckor, portar och dörrar utvändigt.
  • Hänglås klass 5 är lås som har godkänts för särskilt krävande användningsområden.

Vanliga frågor om hänglås

Hur fungerar ett hänglås?

Ett hänglås har en U-formad bygel som låses upp med hjälp av en nyckel. För att låsa låset pressar du helt enkelt bara ner bygeln i hålet.

Vad finns det för hänglås?

Förutom klassiska hänglås finns även vridhänglås, diskusformade lås samt modeller med långa byglar.