Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Tejpa och skydda

Köpguide tejp – hitta rätt tejp för dina ändamål

Oavsett om du ska maskera, märka eller reparera något är tejp en smidig tillfällig (eller permanent) lösning på dina problem. Hos oss på Biltema hittar du mängder av olika typer av tejper anpassade till olika användningsområden. Är du osäker på vilken tejp du behöver? Låt och hjälpa dig att hitta rätt tejp för dina behov.

 

Fem frågor som hjälper dig att hitta rätt tejp

Hur ska tejpen användas?
Ska du maskera, märka, reparera, täta, bunta ihop eller montera något? Olika tejper har olika egenskaper och kan därför inte användas på samma sätt.
Vilken yta ska tejpen fästa mot?
Innan du väljer tejp måste du veta vilket material du ska fästa tejpen i samt vilken struktur ytan har. En ojämn yta kräver exempelvis en mer följsam tejp för att fästa ordentligt.
Ska tejpen användas inomhus eller utomhus?
Många tejper påverkas negativt av att utsättas för UV-strålning, fukt och fluktuerande temperaturer. Det är därför viktigt att du tar reda på om den tejp du vill använda kan användas utomhus.
Ska tejpen sitta uppe en kortare eller längre period?
En del tejper är inte gjorda för att sitta uppe längre perioder. Vid permanenta applikationer är det bättre att välja en åldersbeständig tejp som inte tappar fästförmågan efter en tid.
Kommer tejpen utsättas för höga temperaturer?
Ibland kan det även vara bra att veta om tejpen kommer att utsättas för mycket höga alternativt låga temperaturer. Olika tejper tål olika temperaturer.

Tejpens vidhäftningsförmåga påverkas av dess häftämne

Även om de olika tejpernas häftämnen verkar lika är de faktiskt helt olika. De vanligaste häftämnena är gummi-, akryl- och silikonbaserade.

Gummibaserade häftämnen är de häftämnen som använts längst. De har en bra vidhäftningsförmåga redan när de appliceras och fäster bra på de flesta material. De har dock en tendens att oxidera och förlora sin vidhäftningsförmåga når de utsätts för UV-strålning under en längre period.
Akrylbaserade häftämnen är färglösa, oxiderar inte och kan exponeras för ultraviolett ljus. Det innebär att tejp med akrylbaserade häftämnen kan sitta uppe länge utan att påverkas. Tejp med detta häftämne fäster emellertid inte lika bra på alla material.
Silikonbaserade häftämnen är mycket värmetåliga och fäster på nästintill alla material. Tejp med detta häftämne används flitigt inom sjukvården och elbranschen. Tejp med detta häftämne passar även perfekt för permanent applicering då den kan sitta i flera år utan att påverkas.

Vanliga frågor om tejp

Vad är tejp gjort av?

Tejp består av två delar – ett ryggmaterial och ett häftämne. Ryggmaterialet ger tejpen de flesta av dess egenskaper medan häftämnet ger tejpen dess vidhäftningsförmåga.

Hur får man bort klister efter tejp?

Det beror på vad det är för klister. T-röd, matolja, vatten och tvättbensin är exempel på några medel du kan testa för att få bort klisterrester.

Vad kostar tejp?

På Biltema hittar du tejp från ca 5 kronor.