Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Cykelsadlar

Köpguide cykelsadlar – med rätt sadel blir cykelturen bekvämare

En cykelsadel som skaver och känns alldeles för hård kan förstöra hela cykelturen. Du bör därför se till att välja en sadel som passar din kropp och dina behov. Sadeln är trots allt en av de viktigaste kontaktpunkterna på din cykel. Här hjälper vi dig att hitta rätt bland våra cykelsadlar.

Din åkstil spelar roll

 • Upprätt
  Detta är den vanligaste sittställningen bland fritidscyklister som använder en damcykel för att åka till jobbet eller affären. Har du denna åkstil passar en bred och mjuk sadel bäst.
 • Lätt framåtlutad
  Denna sittställning är vanlig bland lite sportigare cyklister som använder en hybridcykel för att träna och pendla till arbetet. För denna åkstil passar en något smalare och hårdare cykelsadel än ovan.
 • Framåtlutad
  Den här sittställningen är vanligast bland cykelentusiaster som använder cykeln för att träna och långpendla. Har du denna åkstil bör du välja en smal och mer följsam modell med stoppning på rätt ställen.
 • Aggressiv
  Denna åkstil återfinns hos seriösa cyklister vars cykelsadel är placerad högre upp än styret, vilket ökar trycket på sadelns främre delar. Det ökade trycket i kombination med den kraftigare höftrotationen innebär att en cykelsadel med en tydlig profil, utskärning och något uppåtböjd bakdel passar bäst.
 • Aerodynamisk
  Den aerodynamiska sittställningen är vanligast bland tempo- eller triathloncyklister. För denna åkstil passar en tvådelad sadel bäst.

Välj en cykelsadel med rätt bredd

Cykelsadlar är designade för att ge stöd åt dina sittben, därför kan det vara en god idé att mäta hur lång det är mellan sittbenen innan du besöker Biltema. Då blir det lättare att hitta en cykelsadel som ger dig det stöd du behöver.

Biltemas cykelsadlar

 • Standardsadlar – våra slitstarka standardsadlar passar utmärkt för diverse åkstilar och cykeltyper – allt från dam- och herrcyklar till MTB. De har dessutom en hård nederkant som skydda mot skador om din cykel skulle ramla.
 • Komfortsadel – våra komfortsadlar är extra mjuka, stoppade med ”memory foam” och har tryckavlastande zoner. Komfortsadlarna kommer i flera modeller med olika bredder.
 • MTB-sadel – denna sadel är en smalare modell som gör det möjligt för dig att nå din fulla potential när du använder din mountainbike. Våra MTB-sadlar har även en tryckavlastande mittsektion med eller utan utskärning.
 • Juniorsadel – våra sadlar för juniorcyklar är lite mindre och anpassade till barn/juniorer.

Vanliga frågor om cykelsadlar

Hur ska en cykelsadel sitta?

Sadeln är konstruerad för att monteras horisontellt och mitt på railsen, men du kan naturligtvis anpassa den efter din kropp och ditt tycke.

Hur monterar och justerar jag min cykelsadel?

Kolla in vår film som steg för steg guidar dig i hur du monterar och justerar din cykelsadel. 

Hur högt ska cykelsadeln sitta?

En tumregel är att du ska kunna ha hälen på pedalen i bottenläge utan att behöva sträcka på dig eller glida från sida till sida på sadeln.