Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Cykeldäck

Köpguide cykeldäck – välj rätt däck till din cykel

När däcken på din cykel har slitits ut är det dags att byta ut dem. Då du köper cykeldäck är det viktigt att de passar cykeln och presterar väl. Men hur bör man resonera när man botaniserar bland MTB-däck och andra däck? I denna köpguide går vi igenom vad du bör tänka på när du ska köpa cykeldäck.

Om olika sorters cykeldäck

Det finns flera olika sorters cykeldäck att välja mellan. De olika däcken är framtagna för olika cykeltyper. Biltema har cykeldäck i följande kategorier:

  • MTB-däck (cykeldäck för mountainbikes)
  • racerdäck (däck för racercyklar)
  • city-/standarddäck (däck för citycyklar och standardcyklar).

Vissa av däcken är extraförstärkta. Det betyder att de är försedda med ett tjockt lager som i viss utsträckning skyddar mot punktering.

Du kan även välja ett mer mönstrat däck om du föredrar att cyklas på lite svårare underlag. Ett mindre mönstrat däck lämpar sig väl för stadscykling medan däck med mer mönstring ger bättre grepp på t.ex. grus.

Så väljer du rätt storlek på dina cykeldäck

Det kan tyckas svårt att välja rätt storlek på cykeldäck men det är faktiskt ganska enkelt. Du behöver bara hålla koll på följande två mått:

  • diameter.
  • bredd.

När det kommer till racerdäck kan storleken anges på två olika sätt. Till exempel kan måttet anges som 23-622 mm eller 700 x 23 C. Det första måttet är angivet enligt det standardiserade europeiska ETRTO. 622 mm är i detta fall diametern på fälgbädden. Det andra måttet är ett så kallat franskt mått. I detta exempel är 700 däckets ytterdiameter i mm och bredden är 23 mm. Det står dig med andra ord helt fritt att använda det mått som du känner dig mest bekväm med.

Även cykeldäck till en standardcykel har en storlek som vanligtvis anges enligt ETRTO.

Storleken på cykeldäck för en mountainbike anges vanligtvis på ett annat sätt än racerdäck. Ett MTB-däck kan exempelvis ha storleken 27,5 X 2,8”. Detta indikerar att däckets diameter är 27,5” och dess bredd 2,8”.

Vanliga frågor om cykeldäck

Hur pumpar man cykeldäck?

För att pumpa ett cykeldäck skruvar du av locket från luftventilen och fyller däcket med luft.

Hur mycket luft ska det vara i cykeldäck?

Det maximala däcktrycket står på sidan av däcket.

Hur byter man cykeldäck?

Ta av hjulet och släpp ut luften ur slangen. Ta av däckets ena sida. Ta ur slangen och ta av däcket helt. Montera däckets ena sida, placera slangen i däcket, kräng på andra sidan av däcket och pumpa.

Hur lagar jag punktering?

Kolla in vår film som steg för steg guidar dig i hur du lagar din punktering och byter cykeldäck och cykelslang.