Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Cykelhjälmar

Köpguide cykelhjälmar – hitta rätt cykelhjälm till dig och ditt barn

Oavsett om du jagar sekunder längs landsvägen eller cykelpendlar till jobbet är cykelhjälmen en billig livförsäkring för dig och ditt barn. Men för att få bästa möjliga skydd finns det en hel del du behöver ha i åtanke när du köper en cykelhjälm.

 

Cykelhjälmens storlek och passform

En cykelhjälm som sitter som den ska skyddar bättre om du skulle råka ut för en olycka. Därför är det viktigt att välja en hjälm i rätt storlek. Du kan enkelt ta reda på vilken storlek du eller ditt barn ska ha genom att mäta huvudet där det är som störst.

Alla Biltemas cykelhjälmar går att justera storleksmässigt med hjälp av en ratt på baksidan. Välj en storlek där ditt huvudmått hamnar någonstans i mitten av justeringen. Cykelhjälmen ska sitta stadigt på huvudet utan att klämma åt. Köp aldrig en hjälm som barnet ska ”växa i”! En för stor hjälm kan glida omkring och skyddar sämre vid en eventuell olycka.

Biltemas cykelhjälmar finns i följande storlekar:

Vuxen: S (52–56 cm), M (55–58 cm) och L (58–60 cm).
Barn: S (48–52 cm) M (52–56 cm).

Cykelhjälmens komfort

Om cykelhjälmen inte är bekväm är det stor chans att den samlar damm på hatthyllan istället för att användas. Välj därför en hjälm som du eller ditt barn tycker är bekväm. Det finns framförallt två saker som ofta påverkar komforten – ventilation och vikt. Det kan exempelvis vara skönt med god ventilation under varma sommardagar när solen ligger på.

Om du cyklar längre sträckor på en cykel med framåtlutad sittposition kan en lättare hjälm vara att föredra. På så sätt slipper du anstränga nacken. Om du däremot cyklar kortare sträckor på en cykel med mer upprätt sittställning, som exempelvis en damcykel, spelar vikten mindre roll.

Cykelhjälmens säkerhetsmekanismer

Det gröna spännet – en extra säkerhetsåtgärd

Barn under 7 år bör använda en hjälm med ett grönt spänne. Det gröna spännet löses ut om barnet exempelvis skulle fastna med hjälmen och bli hängande.

MIPS – skyddar din hjärna

Mips är ett system i hjälmen som hjälper till att skydda hjärnan mot rotationsrörelser. Vid en smäll kan skalet och stoppningen glida oberoende av varandra med en rörelse på 10–15 mm. Detta gör att hjälmens skal tar upp en stor del av den rörelseenergi som uppstår, och på så sätt minskar skadorna vid en olycka.

Vanliga frågor om cykelhjälmar

Varför ska man ha cykelhjälm?

Om du använder en cykelhjälm kan du skydda hjärnan från omfattande hjärnskador vid en eventuell olycka.

Vilken cykelhjälm ska man köpa?

Du bör köpa en godkänd cykelhjälm som passar ditt huvud och är bekväm.

Hur ska en cykelhjälm sitta?

Hjälmen ska sitta långt ner över pannan utan att skymma sikten. Den ska även sitta ordentligt på huvudet utan att lämna ett luftrum mellan hjässan och hjälmen.