Recept– chokladtryffel och salt kolafudge

Recept– chokladtryffel och salt kolafudge

Hemlagat julgodis är det bästa julgodiset! Skapa nya jultraditioner i köket och bjud in dina nära och kära till mysigt julbak där ni gör smarrigt julgodis tillsammans. Julgodiset hör julen till och är alltid ett uppskattat inslag på efterrättsbordet eller till julklappsutdelningen. Och visst låter krämig chokladtryffel och salt kolafudge helt oemotståndligt?

Salt kolafudge

Salt kolafudge är en riktig godbit med det bästa från två världar, smak av salt kola men med en konsistens av fudge. Kolafudge är enkelt att laga och stelnar snabbt, så att du antingen kan börja äta snabbt eller lägga in i kylen för att ta fram närmre julafton.

Ingredienser för ca 40 bitar:

  • 3 dl vispgrädde
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk flingsalt

 Så här gör du

  1. Täck en rektangulär form eller plåt som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper.

  2. Häll ner strösocker, vispgrädde, vaniljsocker och ljus sirap i en kastrull. Låt det koka upp till 120 grader och rör om försiktigt då och då. Se till att röra om försiktigt, så att du inte skrapar botten på kastrullen.

  3. Grovhacka den vita chokladen. Ta bort kastrullen från värmen och ha rör ned chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn smet.

  4. Häll upp smeten i den bakplåtstäckta formen. Bre ut i ett jämnt lager av smeten och garnera med flingsalt.

  5. Ställ in formen i kylskåpet och låt den stelna i ca 30 minuter.

  6. Skär upp i bitar och börja äta direkt, eller förvara kolafudgen i kylen eller skafferiet.

Krämig chokladtryffel

Chokladtryffel är en av de mest populära medlemmarna bland julgodiset på julbordet. Det är ett julgodis som du själv kan smaksätta på massor av olika sätt, där bara din fantasi och kreativitet sätter gränserna. Dessutom är det enkelt att laga, och kräver inte så många ingredienser.

Ingredienser för ca 30 tryfflar

  • 300 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 20 g smör
  • Kakao att rulla tryfflarna i

Så här gör du

  1. Koka upp grädde i en kastrull. Under tiden grädden kokar upp kan du hacka chokladen och lägga i en glasskål.

  2. Smält chokladen genom att placera skålen med choklad över en kastrull med kokande vatten. Rör ner grädden i skålen och blanda till en jämn smet.

  3. Rör ner smöret i smeten och blanda tills chokladsmeten blir blank.

  4. Häll ut smeten på ett fat eller i en form.

  5. Ställ in i kylen och låt chokladtryffeln stela i 1–2 timmar.

  6. När smeten har stelnat ska du forma små chokladtryfflar. Ta hjälp av en sked.

  7. Rulla chokladtryfflarna i kakao.

Tips!

Om du vill chokladtryfflar med exempelvis smak av apelsin, havssalt eller lakrits kan du riva ner apelsinskalen, finhacka lakritsen eller strö ner saltet i smeten innan du lägger det på kylning i kylen.

Relaterade artiklar

Lägg in din egen sill

Lägg in din egen sill

Ibland får vissa vissa rätter en naturlig hedersplats under. Sillen är en sådan där det finns en mängd olika varianter att testa. Här är 3 recept du gärna får testa!

5 tips för jul i stugan

5 tips för jul i stugan

Skapa lugn och ro - och julstämning i stugan tillsammans med oss.

Gör ditt eget julgodis

Gör ditt eget julgodis

Laga julig knäck och ischoklad tillsammans med oss! Eller prova på cornflakes dränkta i choklad, en riktig julfavorit!