Stämning och pyssel i lugn och ro – 5 tips för jul i stugan

Stämning och pyssel i lugn och ro – 5 tips för jul i stugan

När kvällarna är som mörkast och vardagen pressar på, längtar vi mer än någonsin efter vilopauser, lugn och ro. När stressen rullar på, drömmer man sig till en lugn vrå, där man kan koppla av med sina närmaste. För många av oss är stugan ett sådant ställe, en fristad, där man kan koppla av från den hektiska vardagen. Ju närmare stugan man kommer, desto bättre känner man sig, i vetskapen om att man snart är framme vid sitt eget lilla gömställe, där tiden är helt ens egen. Därför kan det vara en god idé att fira jul i stugan.

Även för den flitige är stugan ett paradis, där man får stå i av hjärtans lust. Kring julen kan du ändå koppla av från trädgårdssysslor och reparationer och i stället pyssla med sådant som hör julen till och njuta av helgen.

65830

5 tips för en riktigt mysig jul i stugan

1. Börja julen rätt i stugan

Luften känns frisk och sval när du kliver ut ur bilen. Du kan känna det när du drar in det första, djupa andetaget. Kylan nyper nästippen och örsnibbarna. När dörren till stugan öppnas för första gången, ångar andedräkten lite även inomhus. På vintern är det naturligt att man först och främst vill få stugan varm. Man ska ändå ta det lugnt och börja uppvärmningen försiktigt. Försäkra dig också genast om att brandsäkerhetsprodukterna är i skick och att hela sällskapet vet var de är. På så sätt får julen en säker start och du kan faktiskt fokusera på att ta det lugnt och njuta av den juligstämningen.

Julgran och belysning

När stugan värms upp och alla varorna har packats upp, är det dags att hämta en julgran från den närliggande skogen. Då doften av en färsk gran fyller stugan, börjar julen som av sig själv. Sedan kan alla samlas och klä granen tillsammans. Det kan också vara en fördel att ha en konstgran i stugan, på så vis behöver ni inte skaffa en ny varje år eller vara rädda att den ska barra för tidigt. 
Skymningen lägger sig tidigt på kvällen under vintern, så därför är det skäl att i god tid hänga upp julbelysningen, både inne och utomhus. Då mörkret lägger sig över stugan skapar de glittrande, blinkande och tindrande ljusen en lugn och lycklig atmosfär. Mörkret kan du också hålla på avstånd med marschaller som belyser stigarna och sprider ett varmt sken på gården.

Vårt sortiment med julbelysning

2. Baka stugan full av dofter

Doften av pepparkakor som gräddas i ugnen hör julen till – och så smakar de ju så gott till glöggen under en paus i pysslandet. Baka pepparkakorna i några omgångar, så alla får njuta lite längre av den härliga doften. En ugnsfärsk jultårta är också perfekt i jultider och är välförtjänt efter en dag av förberedelser. Gör gärna olika versioner av tårtorna, både söta och salta. Varför inte ordna en blind tårtprovning, där man får gissa de olika fyllningarna?

65713

3. Mat åt både människor och fåglar

Förutom bakning innebär julen naturligtvis också matlagning. Julmiddagen är en efterlängtad höjdpunkt. Gemenskap vid samma bord, i sällskap av nära och kära och med god mat. Oavsett om du dukar fram älskade klassiker eller spännande nya smaker på julbordet, är det härligt att satsa på julmaten. Det går bra att förbereda måltiden i god tid hemma. På så sätt kan du ta det lugnare i stugan och får tid att också syssla med annat. Rätterna som du förberett kan du enkelt transportera i förvaringslådor i olika storlekar. Resten av julmaten kan hela sällskapet hjälpas åt med på plats – och kom för all del ihåg att ta glöggpauser. Om stugan saknar några av köksartiklarna som behövs för att tillreda julmaten, kan du enkelt köpa dem hos oss på Biltema.

65831

Köksartiklar hos Biltema

Kom ihåg att även fåglarna uppskattar julmat. Med kärvar, talgkulor och fröblandningar lockar du glada och nöjda fåglar till gården.

Mer fågelmat

4. Sysslor och pyssel för hela sällskapet

Då kinderna hettar efter några timmar utomhus smakar julmaten ännu bättre än vanligt. I stugan är det inte svårt att hålla sig sysselsatt. Om det är tillräckligt kallt – dvs minusgrader – kan du göra islyktor i kärl av olika slag och storlek. Om det finns snö, kan du också göra snögubbar – eller fina snöänglar.

På kvällarna, medan elden sprakar i kaminen, är det trevligt att göra olika sorters pyssel. Änglar eller stjärnor att hänga i taket är ett omtyckt motiv, och det är roligt att, allt eftersom man blir skickligare, försöka sig på mer och mer avancerade konstruktioner. Försök att skapa dörrkransar endast av material som finns i naturen kring stugan. Du kan också försöka knåpa ihop små tomtar av kottar som du samlat på gården.

67373

5. Njut av naturen och välbefinnandet

I stugan ska man givetvis njuta av den omgivande naturen. Att ströva omkring i skogen till fots eller på skidor piggar upp och låter tankarna vila. Luften är frisk, skogen doftar underbart, tiden stannar och man har inte bråttom någonstans. Ekorrarna kilar upp och ned längs trädstammarna och fåglarna sjunger i topparna. Kan det vara bättre?
Packa med varm dryck i en termos och ta en smaklig paus då du känner för det. Efter en skidtur eller promenad är det härligt med ett riktigt skönt bastubad eller ett hastigt dopp i isvaken som sätter fart på blodomloppet.

När du kommer hem ser ljusslingorna och marschallerna härliga ut i beckmörkret. Svep in dig i en varm pläd och betrakta ljusen, ta det lugnt efter en dag fylld med pyssel och andra aktiviteter. Under stjärnklara kvällar är det också så givande att se på stjärnhimlen utanför stugan. Världen kring oss verkar ibland stanna av och känns outsägligt vacker.

Omgiven av naturen är det lätt att finna lugn och ro inför julen och ta en paus från vardagsståhejet. Vad du än tycker om att göra, känns det ännu bättre då du kan göra det tillsammans med dina nära och kära i stugan. I stugan fokuserar alla på samvaron, och samvaro är ju det som julen handlar om. Nära och kära, gemenskap och värme.

Relaterade artiklar

Vad är julstämningen gjord av?

Vad är julstämningen gjord av?

Levande ljus, julbak, en glimrande julgran eller varmt lysande adventsstjärnor i fönstren. Det finns mycket som skapar julstämning. Här kommer vi med några tips!

Biltema räddar julen

Biltema räddar julen

Vet du inte vad du ska ge bort i julklapp? Inge fara, vi har julklappar som hela familjen uppskattar! Kolla in vårt sortiment.

Gör ditt eget julgodis

Gör ditt eget julgodis

Laga julig knäck och ischoklad tillsammans med oss! Eller prova på cornflakes dränkta i choklad, en riktig julfavorit!