Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Skor och stövlar för en dag i naturen

Innan du ger dig ut i naturen är det bra att rätt skor för ändamålet. Du behöver ha skor som håller dina fötter varma och torra. Dina skor ska kunna bära upp din, och din packnings, vikt. Ska du ut i blöta marker eller vistas i och runt vatten, så kan ett par stövlar vara ett bra alternativ.

 

Så väljer du rätt skor

Utgå alltid ifrån vad du ska göra och vart du ska. Kallare klimat, som i fjällen, ställer andra krav på skorna än om du vandrar längst stranden. Hur långt du ska gå är också en sak du behöver ta i beaktning. Vid längre vandringar där du kanske har mycket packning med dig behöver du ett par vandringskängor som är stadiga och stötdämpande.

Upptäck vårt Yosemite-Outdoor sortiment

Vanliga frågor om skor och stövlar

Vad är skillnaden på vandringsskor och vandringskängor?

Vandringskängor har oftast högre skaft och är bra att ha på fötterna om du går i kuperad och våt terräng. Vandringsskor, som har lägre skaft, passar däremot bättre om du vandrar längst vandringsleder. Det lägre skaftet ger mindre stöd för vristerna.

Hur vet jag vilken storlek jag ska ha?

Generellt ska du ha minst en centimeter från din längsta tå till skokanten, med en strumpa på. Skon ska sitta ordentligt på vid vristen och hälen, så att skon inte glider och orsakar skoskav. Skon ska också sluta om runt foten och ge stöd åt hålfoten. Därför är det viktigt att du kollar om du behöver en smal eller lite bredare modell.

Vilken sula ska jag ha på mina skor?

Sulan på dina vandringskängor ska ha ett grovt mönster, som ger dig ett bra grepp på både lösa och blöta underlag. Låt terrängen bestämma tjocklek på sulan. När du går på stenar eller i annan vass terräng ska du ha en tillräckligt tjock sula så att du aldrig behöver känna underlaget genom sulan.
Om du går mycket i ojämn terräng kan det vara en fördel att ha en lägre sula, så att du kommer närmare marken och minskar risken för att trampa snett.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.