Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Häcksaxar

Köpguide häcksaxar – skapa grannskapets prydligaste häck

Om du vill att din häck eller ditt prydnadsträd ska hålla sig fina år efter år är det dags att investera i en häcksax. Men innan du slår till finns det en del saker du bör tänka på för att du ska hitta rätt häcksax för dig och din häck.

Tre saker att ta hänsyn till vid val av häcksax

  • Häckens storlek och grentjocklek

Hur ser din häck ut? Ett sätt att försäkra dig om huruvida en viss häcksax är rätt för dig är att ta reda på hur tjocka grenar den ska kunna kapa och hur stor yta du ska kunna klippa.

  • Häckens höjd och bredd

Hur hög och bred är din häck? Ju högre och bredare din häck är desto längre svärdslängd bör du ha. På så sätt kan du snabbt och bekvämt beskära din häck.

  • Häcksaxens vikt

Hur tung häcksax klarar du av? Häcksaxens vikt påverkar bland annat hur länge du orkar hålla på och hur säkert du kan hantera den.

Olika typer av häcksaxar

Batteridriven häcksax

En batteridriven häcksax är perfekt för dig som vill ha stor rörelsefrihet eller har en häck som växer långt från närmaste eluttag. Nackdelen med batteridrivna häcksaxar är att de har en mer begränsad användningstid än exempelvis en eldriven häcksax. Men det skapar vanligtvis inte några bekymmer för gemene man. Biltemas batteridrivna häcksax ingår i ett maskinprogram vilket innebär att du kan använda samma batteri till flera av våra trädgårdsprodukter.

Eldriven häcksax

En elektrisk häcksax passar dig som inte vill begränsa din användningstid och har en häck som växer nära huset. Till skillnad från batteridrivna häcksaxar väger eldrivna häcksaxar mindre och är mer kraftfulla. Det innebär att de eldrivna häcksaxarna kan användas för trimning under längre tidsperioder.

Bensindriven häcksax

En bensindriven häcksax passar dig som behöver klippa ner även tjockare grenar. Till skillnad från ovanstående häcksaxar har en bensindriven häcksax både lång användningstid och mycket kraft. Denna typ av häcksax är perfekt för medelstora och stora häckar som växer en bit från huset.

Traditionell häcksax

En manuell häcksax passar dig som ska trimma en mindre häck eller buske. Det kräver både tid och energi från din sida vid användning av en traditionell häcksax. Det innebär att den inte är lämpligt för annat än att klippa några få grenar eller göra finjusteringar i häckens utseende.

Vanliga frågor om häcksaxar

Varför ska man ha en häcksax?

Genom att klippa häcken håller du den både frisk och vacker. Med hjälp av en motordriven häcksax kan du klippa häcken både snabbt och enkelt.

Vilken häcksax ska man välja?

Det beror på häckens storlek, grenarnas tjocklek, häckens placering och din egen styrka.

Hur vet man att häcksaxen fungerar som den ska?

En välfungerande häcksax klipper grenarna rakt av utan att skada dem.