Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Trädgård

Köpguide trädgård - skapa din drömträdgård

Många älskar att påta i trädgården, andra föredrar en mycket lättskött trädgård som kräver minsta möjliga engagemang. Oavsett vilken typ du är kan det vara svårt att veta hur du ska skapa din drömträdgård. Här delar vi med oss av fyra saker du bör fundera på innan du sätter igång.

Hur vill du använda trädgården?

Det första du bör fundera på är vad din trädgård ska användas till. Ska den fungera som odlingsplats eller vara en plats där du kan samla vänner och familj en skön sommarkväll? Behöver du ha stora ytor där barnen kan springa omkring eller kanske en vindskyddad plats för grillning? Syftet med trädgården påverkar hur du bör planera den och vilka trädgårdsredskap och trädgårdstillbehör du behöver. På så sätt är det viktigt att du har klart för dig vad du vill få plats med redan från början. När du vet hur du vill använda trädgården kan du börja planera vad som ska finnas i den.

Hur mycket tid vill du lägga på din trädgård?

Gräsklippning och ogräsrensning är två saker som måste utföras ganska regelbundet. Om du inte är intresserad av påta i jorden eller inte är hemma så ofta, framförallt under sommaren, kanske en lättskött trädgård med en mindre gräsmatta och växter som sköter sig själva är en bra idé. Har du däremot gröna fingrar och gärna spenderar mycket tid i trädgården bör du se till att den utformas på ett sätt som underlättar trädgårdsarbetet. Se exempelvis till att du har tillgång till vatten och lätt kan ta dig fram med skottkärran.

Hur ser omgivningen ut?

Tomtens omgivning är inte helt obetydlig när du planerar din trädgård. Om du har mycket insyn från grannar eller vill stänga ute ljud kan buskar, träd och staket användas som insynsskydd för att skapa avskildhet. Omges din tomt istället av vackra vyer kanske du vill öppna upp trädgården och se till att du kan njuta av utsikten från den plats du befinner dig mest.

Hur ser trädgården ut?

Var är det mest sol? Hur ser jorden och vegetationen ut? Trädgårdens befintliga placering och utseende påverkar hur mycket du behöver göra och vad du kan göra när du planerar och inreder den. Odlingsmöjligheterna kan till exempel se olika ut i olika delar av trädgården, vilket påverkar vilka växter som passar var. Vill du kunna njuta av kvällssolen bör du kanske placera trädgårdsmöblerna i västerläge.

Vanliga frågor om trädgård

Kan man flytta växter i trädgården?

Ja, gärna under senhösten eller tidig vår. Undvik att rötterna torkar ut genom att förbereda den nya platsen först. Avsluta flytten med att vattna rejält.

Hur planerar man en trädgård?

Börja med att samla inspiration och skapa en skiss över hur du vill ha det. Gå sedan ut i trädgården och markera de olika platserna. Glöm inte att fundera på ovanstående frågor under planeringen.

Hur sköter man om sin trädgård?

Det beror på vad du använder den till. I den basala trädgårdsskötseln ingår: gräsklippning, ogräsrensning, lövkrattning och plantering.