Poolrengöring – så tar du hand om vattnet i din pool

Poolrengöring – så tar du hand om vattnet i din pool

När det kommer till poolvård finns det fyra grundläggande steg som du bör utföra regelbundet för att vattnet ska hålla sig fräscht och klart. Mät pH-värde och klorvärde 2–3 gånger i veckan. Det finns testpinnar (strips) som mäter dessa vattenvärden samtidigt.

Enkel poolskötsel i fyra steg

Att tänka på:

Vatten som vi badar i bör skötas ordentligt för att ge dig en behagligare upplevelse när du badar.
Tänk på att alltid läsa noggrant på förpackningen innan för att dosera rätt mängd rengöringsmedel efter din pools egna vattenmängd. 

1. Kontrollera pH-värdet

Vattnets pH-värde är avgörande för vattenkvalitén och för dem som badar i poolen. pH-värdet påverkar både vattenbalansen och desinfektionen. Det första och viktigaste steget är därför att mäta pH-värdet, som ska ligga mellan 7,0 och 7,4.

Vid för högt pH-värde kan hud och ögon bli irriterade, samtidigt som desinfektionsmedlets effekt minskar. Om pH-värdet är för lågt blir desinfektionsmedlet aggressivt för både poolen och de som badar i den.

2. Desinficera

Poolvattnet utsätts ständigt för små partiklar, smuts, sporer och bakterier. Eftersom bakterier förökar sig snabbt krävs klor för att desinficera och motverka bakterietillväxten. Idealiskt klorvärde i poolvattnet är 1–1,5 ppm (mg/l). Genom att regelbundet tillsätta klor håller du badvattnet rent och hygieniskt.

Mängden klor beror på vattnets temperatur och hur många som badar och hur ofta de badar. Ju varmare temperatur desto mer klor behövs. Och ju oftare poolen används och ju fler som badar i den, desto mer förorenat blir vattnet och mer klor måste tillsättas.

Vid nypåfyllning av poolvatten eller vid problem med vattenkvalitén måste en chockbehandling genomföras. Det innebär en högre dos desinfektionsmedel för att ta död på alger och rensa vattnet från övrig smuts. Vänta två dygn och säkerställ med en mätning att klorvärdet ligger inom det idealiska området 1–1,5 ppm (mg/l).

3. Klarna vattnet

För att motverka grumligt vatten i poolen använder du klarningsmedel. Det ger ett klart och badvänligt vatten samtidigt som medlet motverkar beläggningar i poolen. Klarningsmedlet är i flytande form och bör därför blandas ut i en hink med vatten innan det hälls i poolen.

4. Flocka vattnet

Grumligt vatten beror på smutspartiklar som flyter omkring i vattnet. Då är ”flockning” en bra metod. Flockningsmedlet drar till sig små smutspartiklar och bildar större klumpar som sedan fångas upp av poolens sandfilter eller sjunker till botten och kan dammsugas upp med en pooldammsugare. Resultatet blir kristallklart vatten.

Flockningsmedel kan användas både löpande och i förebyggande syfte. I pooler med filterpatron (pappersfilter) ska flockningsmedel användas i begränsad omfattning för att undvika igensatt filterpatron.

Mer om poolvård

Läs mer om poolvård och poolskötsel i fyra steg i vår poolvårdsguide. När du köper Biltemas startkit för poolvård ingår poolvårdsguiden. I guiden och på Biltemas hemsida hittar du också alla produkter du behöver för skötsel av din pool.

76404

Relaterade artiklar

Köpguide - välj den perfekta poolen

Köpguide - välj den perfekta poolen

Pooler finns i många storlekar och varianter. Vet du inte vilken du ska köpa? Läs vår guide här!

Svalka dig med egen pool i sommar!

Svalka dig med egen pool i sommar!

Köp en pool att svalka dig med under varma sommardagar. Vi har ett brett utbud av pooler för hela familjen.

Roliga badleksaker

Roliga badleksaker

Se vårt sortimnet över vattenleksaker som passar till din pool.