Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Lådor och boxar

Köpguide förvaringslådor – Det är lätt att förvara dina saker rätt

Det må vara frestande att bara slänga ner sådant som inte används i en stor låda och ställa upp den på vinden, men det kan vara värt att ta sig tid att fundera på vilken typ av förvaringslåda som passar bäst för ändamålet. Med rätt lådor kan du både organisera och skydda dina tillhörigheter på ett effektivt sätt. Nedan följer tips och råd kring hur du väljer rätt förvaringslådor.

Innan du bestämmer dig för vilken typ av låda du ska köpa bör du fundera på följande:

 • Vad ska du förvara i lådan?
  Är föremålen ömtåliga, absorberar eller avger dofter? Ömtåliga och värdefulla föremål bör exempelvis förvaras på ett sätt som förhindrar att de skadas, medan textilier bör förvaras på ett sätt som skyddar dem från dåliga dofter och klädmal.
 • Var ska du ställa förvaringslådan?
  Den plats du planerar att placera lådan på påverkar vilken typ av låda du bör välja. Om du planerar att förvara lådan i exempelvis en sval och torr garderob kan du i princip använda vilken typ av låda du vill. Men om du planerar att förvara lådan i garaget, på vinden eller i ett förråd där den kan utsättas för stora temperaturskillnader och fukt bör du välja en låda i exempelvis plast.

 • Hur länge ska föremålen förvaras i lådan?
  Kommer föremålen att förvaras i lådan tillfälligt som vid en flytt eller under en längre tid? Vid tillfällig förvaring vid flytt är den klassiska flyttlådan ett bra val, men om du planerar att förvara farmors gamla ljusstakar på vinden en längre tid är en förvaringslåda i plast mer passande.

 • Hur ofta behöver du tillgång till lådan?
  Föremål som du använder ofta bör förvaras mer lättillgängligt än sådant du använder en gång om året eller mer sällan.

När du vet vad som ska förvaras, var det ska förvaras, hur länge det ska förvaras och hur ofta du behöver tillgång till det är det dags att välja den låda som passar ditt ändamål bäst.

Olika typer av förvaringslådor

Kartonger och lådor i papp

Det mest ekonomiska och mångsidiga alternativet är kartonger och lådor i papp. De passar perfekt vid flytt och förvaring. Med tiden blir de dock ganska slitna, särskilt efter att ha dragits fram och tillbaka år efter år. Om du planerar att köpa en kartong eller förvaringslåda i papp bör du välja en av hög kvalitet. Denna typ av förvaring ger inte mycket skydd mot insekter, gnagare eller väta. Du bör därför inte förvara en låda av papp i ett skjul, garage eller på en vind där den riskerar att utsättas för fukt och stora temperaturskillnader. Vid förvaring inomhus är det dock ett budgetvänligt alternativ i vilken du kan förvara det mesta.

Plastlådor

Förvaringslådor och boxar tillverkade av plast må vara dyrare, men de ger mer skydd mot fukt, värme och småkryp. De är betydligt lättare att stapla, öppna och stänga, vilket gör dem till ett mer praktiskt alternativ vid förvaring av sådant du behöver ha lättillgängligt. Om lådan dessutom är av genomskinlig plast hittar du snabbt och enkelt det du söker.

Förvaringskorgar

Förvaringskorgen är en storfavorit i svenska hushåll. Den är en vanlig inredningsdetalj som passar in i många hem och bidrar till att skapa ordning och reda. Förvaringskorgar finns i en mängd olika storlekar och material, som exempelvis plast, rotting, trä, gräs och metall.

Lådor och behållare godkända för livsmedel

Det är inte bara mormors ljusstakar som ska förvaras på ett adekvat sätt. Även i köket fyller plastlådan en viktig funktion oavsett om du är hobbykock eller restaurangägare. Du kan exempelvis samla alla dina grönsaker på ett och samma ställe i kylen eller skydda dina torrvaror från småkrypsangrepp genom att förvara dem i lufttäta behållare. Glöm inte att säkerställa att plastlådan eller behållaren är godkänd för livsmedel. På så sätt kan du försäkra dig om att dess material inte överför ämnen i så stora mängder att de utgör en fara för din hälsa eller försämrar livsmedlets smak och lukt.

Soppsorteringskärl

Vid källsortering är organisation a och o. Plast, metall, papper och matavfall ska sorteras i olika källsorteringsbehållare. Förvaringsbehållare anpassade för avfallshantering underlättar sorteringen och gör det lättare för dig att göra en insats för miljön.

Glöm inte att märka lådorna väl

Håll reda på vad du förvarar i lådorna genom att märka dem. Det gör livet mycket enklare oavsett om du flyttar eller stuvar undan saker på vinden och i garderoben. Använd etiketter eller skriv direkt på lådorna med en penna. Oavsett vilken metod du använder bör du märka både sidor och lock. På så sätt vet du alltid vad de innehåller, även om du staplar flera lådor på varandra. Underlätta för dig själv genom att systematiskt dela in föremålen i olika kategorier och placera dem i motsvarande lådor. Försök även att balansera vikten och undvik att packa lådorna allt för tungt.

FAQ Förvaringslådor

Varför ska man använda förvaringslådor?

Med rätt förvaringslåda kan du organisera och skydda dina tillhörigheter.

När använder man förvaringslådor?

Förvaringslådor används vid förvaring av föremål bl.a. i hemmet, på vinden och i garaget.

Vilka typer av lådor finns det?

Det finns flertalet lådtyper på marknaden idag, t.ex. plastlådor, flyttlådor, skolådor och sänglådor.