Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Ljudkablar

Köpguide ljudkablar – köp en ljudsladd och njut av bra ljud

För optimal överföring av ljud är det är viktigt att du använder rätt ljudkablar. Det finns dock många kablar att välja mellan. Det är därför svårt att veta vilken ljudsladd du behöver. Här berättar vi hur du kan gå tillväga för att hitta rätt ljudkabel till din ljudenhet!

Så väljer du rätt ljudkabel till din ljudenhet

En balanserad ljudkabel är en ljudsladd som skicka en och samma signal genom två ledare. Detta görs för att minimera störningar i förhållande till ljudkablar som bara har en ledare. Den senare varianten är dock vanligare när det kommer till kablage för hemmabruk.

När du ska köpa en ny ljudkabel bör du ta hänsyn till följande egenskaper:

Anslutning. Det allra viktigaste är vilka anslutningar som används. Dessa behöver passa den utrustning som du ska koppla in. I vissa fall har ljudkablar olika anslutningar i de bägge ändarna. Till exempel kan ena änden ha en RCA-anslutning och den andra en 3,5 mm-anslutning.
Längd. Längden på din ljudkabel är förstås viktig. Du bör säkerställa att kabeln är tillräckligt lång. För att avgöra vilken längd som krävs bör du mäta avståndet mellan dina ljudenheter. Tänk på att du kan behöva lite extra längd beroende på hur ljudkablarna ska löpa.

De vanligaste anslutningarna är:

  • 3,5 mm. Ljudkablar med 3,5 mm-anslutningar är väldigt vanliga. De används bland annat för att ansluta mobiltelefoner och andra enheter.
  • RCA. RCA är namnet på en anlutning som ofta används för att ansluta stereoutrustning. Dessa ljudkablar överför ljudsignaler via två stereokanaler. RCA-kablar känns lätt igen då de har en vit och en röd anslutning i ena änden.
  • Toslink. En toslink-kabel är en optisk ljudkabel. Den använder ljuspulser istället för elektroner för att transportera signaler. Det gör att dessa ljudkablar är opåverkade av elektriska eller magnetiska störningar.

Om anslutningen inte är den rätta för din utrustning kan du använda dig av en adapter. Till exempel finns det de som omvandlar 3,5 mm-anslutningar till 6,3 mm-anslutningar.

Vanliga frågor om ljudkablar

Hur fungerar en ljudkabel?

En ljudkabel används för att överföra analoga eller digitala signaler från en ljudkälla.

Vad finns det för ljudkablar?

RCA-kablar, 3,5 mm-kablar och toslink-kablar är exempel på populära ljudkablar.