7 saker du bör tänka på när du köper kakel och klinker

7 saker du bör tänka på när du köper kakel och klinker

Det finns en uppsjö av olika keramiska plattor som varierar i färg, storlek och funktion. Vi har valt ut ett begränsat urval av kvalitetsplattor som granitkeramik i förstaklassortering, för både privat och offentlig miljö. Vilka användningsområden har de och vad bör du tänka på? Vi hjälper dig!

1. Kakel eller klinker?

Kakel används bara på väggar och endast inomhus. De är glaserade (blanka eller matta), vilket gör att en kaklad vägg är lätt att hålla ren. Klinker kan användas både på väggar och golv och ska generellt vara halksäkra och slitstarka. Både kakel och klinker består av keramik, dvs bränd lera.
Den största skillnaden mellan kakel och klinker är tätheten – klinker är betydligt tätare än kakel. En mycket tät platta har mycket låg vattenabsorption, vilket gör att den är frostsäker och därför lämpar sig för de flesta utomhusmiljöer. Klinker är också starkare och klarar därför olika typer av påverkan, som slitage, frost, kemikalier m.m. bättre.

”Den största skillnaden mellan kakel och klinker är tätheten”
79542

2. Yta

Glaserade klinkerplattor

Ytbehandlingen används för att ge plattan färg, glans och mönster och för att den ska vara lättare att rengöra.

Oglaserade klinkerplattor

Ytbehandlingen framhäver klinkerplattans färg och är mycket reptålig och har en anti-halkeffekt.

Extra tjock ytbehandling (double charge)

De här plattorna har en extra tjock ytbehandling som ger dem extra slitstyrka. Lämplig för ytor med högt slitage, som hallar, garage, uterum eller balkonger.

Friktionsklass – halkfria plattor

R-klasserna gäller för plattor på torrt underlag med gångtrafik, till exempel skolor, restauranger, köpcenter och butiker. R9–R10 passar på plant underlag, medan R11–R13 lämpar sig för exempelvis ramper, entréer, trappor, utomhus och liknande. Se mer i vår symbolförklaring för kakel och klinkers.

3. Storlek och kanter

På vissa typer av plattor anges storleken i ungefärliga mått, t.ex. 30x60 cm. När plattan bränns genomgår den en naturlig krympningsprocess på grund av den höga temperaturen. Plattorna kan därför variera något i storlek. När en keramisk platta kommer ut ur ugnen har den också alltid en lätt rundad standardkant. Det finns även kantskurna plattor som körs genom en maskin som skär kanterna raka i 90 graders vinkel och samtidigt säkerställer att alla plattor är exakt lika stora och har exakta mått, t.ex. 29,8x 59,8 cm. Plattan sägs vara kantskuren, eller upprätad. En kantskuren platta kan läggas med mindre fogbredd, från 2 mm (< 2 mm).

4. Åtgång

När du beräknar åtgången för ditt projekt är det en bra idé att lägga till cirka 10-15 % på åtgången, för eventuella avkapningar. Detta för att du ska vara säker på att du har plattor så det räcker för ditt projekt. Stora klinkerplattor ger generellt mer kapbitar än mindre kakelplattor. För att spara plattor så att du kan reparera eventuella skador som uppstår senare eller om det finns ett behov av att komplettera, rekommenderar vi att du lägger till en reserv på cirka 1-2 m2.

5. Nyansskillnader

Keramik är ett naturligt material och det kan därför finnas mindre färgskillnader mellan olika partier som tillverkas vid olika tidpunkter. Hos vissa produkter kan det finnas naturliga nyansskillnader även om de producerats vid samma tidpunkt. Se därför till att kontrollera märkningskoden/nyansen på förpackningarna och kontrollera plattorna noggrant innan du limmar fast dem. När plattorna väl har limmats fast kan du inte reklamera dem på grund av färg, nyans eller storlek.

Tips!

  1. Kontrollera att alla förpackningar har samma artikelnummer och brännkod (anges under ”Shade” på etiketten).
  2. Blanda plattor från olika förpackningar för att skapa ett dynamiskt färgmönster.
  3. Lägg ut plattorna på golvet tills du är nöjd med hur det ser ut.
  4. Se till att golvet blir helt plant.

6. Kakelfix/fästmassa

Det finns kakelfix/fästmassa för olika behov, inomhus- eller utomhusbruk, och fix/fästmassa som behöver blandas eller som är färdigblandad. Vi har också ett kakellim som är godkänt för användning i våtrum.

7. Kakel- och klinkerfog

Kakel- och klinkerfog finns i en mängd olika färger – från ljus till mörk. Det är inte bara storleken på fogen som avgör hur mycket fogmassa som krävs, mindre plattor innebär att antalet fogar blir fler. Vår fogmassa kan användas både inomhus och utomhus.

Relaterade artiklar

Så renoverar du badrummet själv

Så renoverar du badrummet själv

Ska du renovera badrummet själv? Läs mer om våra godkända tätskiktssystem.

Ditt drömbadrum - steg för steg

Ditt drömbadrum - steg för steg

Vi guidar dig i hur du skapar dina drömmars badrum.

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

När barnen flyttar hemifrån kan det kännas tomt. Men det är också en unik möjlighet för er att renovera och göra om hemma.