Toalett ombord på båten – regler och goda råd

Toalett ombord på båten – regler och goda råd

Att ha en toalett på båten – en bra komfort

Är du den bekväma typen, men som älskar att vara ute till havs och känna båten gunga? Att då ha en toalett ombord på båten är en skön lyx som gör det möjligt att åka på längre båtturer med familjen. Kanske till och med en långsegling? Men en toalett på båten slipper ni lägga till vid någon hamn för att låna toaletten.

Har du redan en toalett ombord eller vill du etablera en toalett på båten, och behöver några goda råd? Läs då vidare och ta del av vår lista med goda råd gällande underhåll och regler om toalett ombord på båten.

Regler för båttoaletter ombord

Alla länder har sina egna regler när det kommer till tömning av båttoaletter. Som båtförare behöver du därför alltid anpassa dig efter det farvatten som du befinner dig i, och de regler som gäller där. Innan du ger dig ut till sjös är det därför bra att kolla upp vilka regler som gäller för de vatten du ska åka i.

Underhåll och installation

När du byter ut eller installerar din båttoalett ombord är det viktigt att du använder material som är lämpliga för ändamålet. Några exempel:

 • Luktfria slangar som är diffusionssäkra och speciellt anpassade för användning vid toaletter.
 • Klämmor i rostfritt stål. Montera gärna två stycken mittemot varandra.
 • Välj en toalett som är syra- och kemikaliebeständig.

Det är också en förnuftig idé att kontrollera hur mycket utrymme du har ombord för en toalett och var du kan ansluta den. Till exempel bör du välja en toalett med samma hålstorlek för anslutningen som den gamla.

Var noga med att undvika luktstörningar

Se till att inte få toalettlukten fast i näsan när det är varmt på sommaren. Så här förhindrar du det på bästa möjliga sätt:

 • Spola toaletten med färskvatten när du lämnar båten, så det inte blir något saltvatten i slangarna.
 • Tillsätt rengöringsmedel i toaletten tillsammans med färskvattnet för att rengöra systemet.
 • Kom ihåg att använda rengöringsvätska och tabletter regelbundet.
 • Använd lämpliga slangar för en sanitetsinstallation.
 • Töm tanken regelbundet.

Båttoalett utan fast installation – portabel kemikalietoalett

Om du har en mindre båt utan toalett ombord kan du undvika den fasta installationen och använda en bärbar kemisk toalett. Detta ger dig god flexibilitet eftersom du kan placera båttoaletten i, och utanför, en eventuell hytt.

96046

Tips: våra portabla båttoaletter passar även som campingtoaletter

En liten lista över fördelar med den bärbara toaletten:

 • Perfekt när nöden kallar, och du kanske bara är ute på havet några gånger per säsong.
 • Du behöver inte installera en båttoalett eller göra hål i skrovet.
 • Du slipper frostskydd på vintern – en värdefull detalj.
 • Inte så många luktstörningar från slangar ombord.
 • Den tar inte så mycket plats nere i skyddsrummet.

Du sköter den portabla toaletten enkelt och spolar med ett pumphandtag, som spolar ned vattnet som finns i behållaren. Du tömmer den också enkelt när du är i hamn genom att klicka av den övre delen och transportera tanken till hamnens tömningssystem, eller bara tömma den i toaletten med den praktiska pipen.

96044
96045

I båten kan du se till att sitta diskret, och har du en båt med sluten hytt är detta givetvis att föredra. I de mer öppna båtarna behöver du vara lite mer kreativ när du placerar din nya "toaletthörna". Du kan också passa på att göra en duschkabin med hjälp av en gardin, så att du kan gömma dig lite ombord när du byter kläder för simningen.

Rengöring av den kemiska toaletten på ett enkelt sätt

Den portabla toaletten är utrustad med en smart spolmekanism som gör rengöringen enkel och minskar luktolägenheter, om du följer bruksanvisningen korrekt och använder sanitetsvätska. Tömningen sker med hjälp av det inbyggda röret. Du kan enkelt tömma den i den vanliga toaletten när du är i hamnarna eller i tömningsstationen som tidigare nämnts. När innehållet har tömts, skölj med färskt vatten och fyll på sanitetsvätskan.

96047

Rengöringsmedel - Använd rätt rengöringsmedel för den kemiska toaletten och kom ihåg att fylla på sanitetsvätskan som garanterar en luktfri upplevelse ombord.

Komfort är viktig ombord på din båt, och naturligtvis också när du måste uträtta dina behov långt ut från kusten och torra land.

Utforska allt inom båttoaletter här

Ha en trevlig seglingssäsong!

Relaterade artiklar

Stort utbud av flytvästar

Stort utbud av flytvästar

Kolla in vårt utbud av flytvästar och köp din nya flytvästar här.

Rengöring av båten utvändigt och invändigt

Rengöring av båten utvändigt och invändigt

I den här artikeln fokuserar vi på rengöring av fendrar, teak och vattenlinjen.

Måla din båt

Måla din båt

Att måla båten kan vara en bra idé, och med lite övning och ”gör-det-själv-anda” kan du enkelt få ett riktigt bra resultat när båten behöver nytt liv