Båtverktyg – Se vilka verktyg du bör ha ombord

Oavsett vilken typ av båt du äger eller seglar i under högsäsong så är det alltid en riktigt bra idé att ha verktyg på din båt. Detta är viktigt eftersom det finns så många saker som kan hända när du är ute på vattnet och olyckor kan hända – speciellt om du seglar långa sträckor. I den här artikeln kommer vi att titta på vad du bör ha med dig på din seglingsresa för att du ska kunna utföra reparationer på din egen båt.

Stora verktygslådan

Om du äger en båt måste du vara bra på att göra många olika saker. Ibland kan båtägandet kännas mycket som att stå i ett varmt bad medan man river sedlar. Så det lönar sig att kunna göra några reparationer själv om det värsta skulle hända. För gör-det-själv-båtägaren med armrörelser lika stora som deras ambitioner är ett gediget, välfungerande fleruttagsset ett måste ombord.

Detta är praktiskt inte bara för din motor, utan också när du utför reparationer till däck, skafferi och andra platser där satsen kommer att vara oumbärlig. Du bör välja ett sockelset som har både ½ och ¼ storlekar så att du kan hantera mindre uppgifter på båten samtidigt som du får ut det mesta av dem för de svårare uppgifterna som att arbeta med din propeller. Tänk på att många amerikanska och brittiska båtmotorer använder uttag mätt i tum, så du bör se till att du väljer dina verktyg därefter.

Stargaffelnycklar är bra att ha när det finns väldigt lite utrymme att arbeta i. De fungerar bättre när utrymmet är litet än spärrhakar, eller som motstånd mot genomgående bultar.

 

60855

Verktygssats - Satsen innehåller 152 delar och är både praktisk och kompakt förpackad.

60856

Hylsnycklar - Satsen innehåller ¼”, ½” och ¾” hylsnycklar i både mm- och tum-storlekar.

Man vet aldrig vad som kan hända när man är ute med båten, och vad som kan behöva repareras. Därför väljer många att ha med sig ett multiverktyg ombord. Ett multiverktyg med utbytbara huvuden är en mindre hylsnyckelsats med löst handtag och en spärrnyckel, allt kommer samlat i en sats.
Montera bara den bits eller hylsa du behöver för den aktuella situationen. Spärrnyckeln är bra när du ska lossa skruvar som sitter riktigt hårt.

Skruvmejsel och polygrip

Lite blandade verktyg är också att föredra när man packar verktyg för båtturen. Du bör även ha med dig standardverktyg som en skruvmejselsats, polygrip, avbitare och skiftnycklar. Polygripen används ofta vid uppgifter där du behöver ha ett ordentligt grepp. På samma sätt som när man använder den för VVS-arbete hemma i huset fungerar den även bra när du ska dra åt och lossa beslag eller gasspisen ombord.

60861

Polygrip - Polygriptången är hantverkaren ombord.

Om du har en båt där det är rejält trångt i motorrummet eller utombordaren, är de extrakorta fasta nycklarna en bra idé. Tänk på att de vanligaste storlekarna är 10-19 mm.

60859

Vad ska en bra skruvmejselsats innehålla när du befinner dig på en båt? Den bör innehålla skruvmejslar och stjärnskruvmejslar. Det kan också vara en bra idé att ha skruvmejslar som har ett skaft som ger dig ett bra grepp. Saker kan sitta fast ordentligt ombord.

60858

Multimeter för båten

Om du har båt, bör du ha en multimeter ombord. Du behöver den för att kunna testa elektriska komponenter på båten. En multimeter för båten bör innehålla:

  • Voltmeter för mätning av batterispänningar
  • Amperemeter för mätning av strömförbrukning upp till 10 A
  • Skyddande gummihölje om du skulle tappa den i kraftig sjö
  • Genomgångsmätare med ljud
  • Motståndsmätare
  • Batteritestare för 1,5 V- och 9 V-batterier
  • Spänningsmätning i AC-området upp till 300 V, som kan felsöka din landström i hamnen

Hos oss på Biltema har vi en sådan multimeter i sortimentet för mindre än 100,- Den är bra att ha till hands när du behöver den ombord.

60860

Varför nöja sig med en multimeter? Den är så prisvärd att du utan vidare kan ha en som alltid finns ombord på din båt.

Relaterade artiklar

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

På Biltema har vi allt du behöver för fantastiska dagar ute till havs, oavsett om det är en dagsutflykt eller en längre båtsemester.

6 fisketips för nybörjaren

6 fisketips för nybörjaren

Kom ut i naturen och upplev det fantastiska med fiske! Det är aldrig för sent att börja. Vi ger dig tipsen du behöver!

Vårda din båt - så gör du

Vårda din båt - så gör du

Det är viktigt att ta hand om båten och visa den kärlek. Vi guidar dig, steg för steg, hur du ska vårda din båt.