Den stora cykelguiden

Den stora cykelguiden

Vårtider är cykeltider! Hos oss hittar du cyklar till hela familjen, såväl vanliga cyklar som elcyklar.

Vi har ett stort utbud av cyklar som passar alla, oavsett ålder och vad du ska använda cykeln till.
Vår cykelserie Yosemite har utvecklats och testats grundligt för vår nordiska klimat och terräng. Det gör att du kan vara säker på att du kommer att hitta en bra cykel hos oss.

Barncyklar

Oavsett om barnet ska lära sig att cykla eller redan har börjat cykla, till och från skolan och fritidsaktiviteter, är det mycket viktigt att ha en cykel du kan lita på. 

Ska barnet lära sig att cykla på två hjul kan en cykelstång vara ett bra hjälpmedel.
73122

De flesta cyklar för barn och ungdomar i vårt sortiment är utrustade med både fotbroms och handbroms. En fotbroms gör att barnet inte behöver ha lika utvecklad koordinationsförmåga, men fotbromsning kan också vara ett hinder om barnet gillar att cykla i terräng eller på ojämna vägar.
Vi har därför satsat på ett brett sortiment av cyklar i alla storlekar. Se tabellen nedan för att hitta rätt storlek till ditt barn:

74518

Mindre barn - För mindre barn är det viktigt att inte gå upp en storlek för tidigt. En bra regel är att barnet ska nå ner till marken med båda fötterna när han eller hon sitter på sadeln.

En balanscykel utan pedaler där barnet tar fart och bromsar med benen kan vara ett bra val för de allra minsta. Detsamma gäller trehjulingar eller sparkcyklar med stödhjul. Tänk också på att använda stödhjul på cykeln tills barnet har tillräckligt bra balans för att cykla på egen hand.
För äldre barn har Biltema ett antal juniorcyklar.

73098

Cyklar för vuxna

Cyklar du mest kortare sträckor in till stan, cykelpendlar till jobbet eller gillar du att cykla långt i skog och mark? Biltema har modeller för alla ändamål.

Klassisk cykelmodell

En klassisk cykelmodell passar perfekt för dig som håller dig till kortare sträckor. På en klassisk cykelmodell sitter du bekvämt eftersom sadeln är bred, du sitter upprätt och styret är högt med handtag som är böjda inåt. De klassiska modellerna är ofta utrustade med pakethållare och cykelkorg – praktiskt om du till exempel vill handla något på väg till eller från jobbet.

Mountainbike

Vill du cykla i skog och mark, kan en mountainbike vara något för dig. Då är det smart att tänka lite extra på hjulstorlek, antal växlar, bromsar och stötdämpning.
Större hjul gör att cykeln rullar lättare och passar bra på asfalt, medan mindre hjul passar dig som gillar att cykla i mer krävande terräng. Mindre hjul passar också bra om du inte är så lång. Cyklar du aktivt är det bra att välja en mountainbike med hydraulisk skivbroms istället för den traditionella V-bromsen.

Hydraulisk skivbroms

En  hydraulisk skivbroms bromsar bättre och mjukare och kräver mindre underhåll. Den sliter inte på fälgen, fungerar bra även när det är blött ute, och den fungerar på de kraftigare däck som ofta sitter på mountainbikes.

Så justerar du dina skivbromsar

Stötdämpande gaffel?

Om du cyklar mycket i terräng, gör en stötdämpande gaffel att cyklingen blir bekvämare, säkrare och roligare. En låsbar gaffel kan också vara praktisk, när du cyklar på platt mark då och då. En justerbar gaffel är bra om du brukar cykla i olika typer av terräng och behöver olika mycket dämpning beroende på hur vägen ser ut.

Elcyklar

Intresset för elcyklar ökar för varje år som går. Att kunna ge sig ut på längre cykelturer med små barn eller cykla till jobbet utan att bli svettig – det är helt enkelt bra argument för många.
I vårt sortiment hittar du elcyklar för många olika ändamål, allt från klassiska elcyklar med pakethållare, fotbroms och korg, till moderna och lite sportigare modeller för aktiv och varierad cykling.

Hopfällbar elcykel

Vår hopfällbara elcykel är en av våra populära produkter. Den fälls enkelt ihop så att du kan ta med dig den på semestern, till exempel i husbilen, husvagnen eller båten.

En annan favorit är elsparkcykeln E-kick. Elsparkcykeln har en maxhastighet på 20 km/h, är hopfällbar och lätt att transportera.  
Alla elcyklar har utvecklats och testats grundligt för nordiskt klimat och terräng.

Cykeltillbehör

Cykelsäsongen kräver också tillbehör. Det viktigaste tillbehöret är hjälmen, och i vårt sortiment hittar du hjälmar för både vuxna och barn. För både barn och vuxna går det att hitta hjälmar som är utrustade med Mips-teknik, som skyddar mot rotationsrörelser.
Barnhjälmen har dessutom ett grönt säkerhetsspänne som gör att hakremmen lossnar om barnet skulle fastna i något, till exempel på lekplatsen.

Cykling för barnen

Har det blivit dags för barnet att lära sig cykla? Med en smart cykelstång som enkelt monteras bak på cykeln har du full kontroll tills dess att barnet kan cykla tryggt och säkert på egen hand.
Ett gashandtag med motorcykelljud som fästs på styret istället för det vanliga cykelhandtaget är ett enkelt sätt att göra cykeln lite roligare. När man vrider på handtaget låter det som en motorcykel som varvas upp. 

Om du barn som inte cyklar själva, kan en cykelstol vara en smart lösning för att komma ut på cykelturer. Och glöm inte att köpa till ett fäste till stolen, perfekt om barnstolen ska flyttas mellan olika cyklar.

Bra att ha:

  • Stänkskärmar
  • Cykelstöd
  • Pakethållare
  • Belysning
  • Ringklocka
  • Cykelhållare för bil

Relaterade artiklar

Upptäck våra cyklar

Upptäck våra cyklar

Utforska vårt utbud av cyklar oavsett om du är en inbiten sportcyklist eller den glada citycyklaren.

Cykla med barnen!

Cykla med barnen!

Det finns många fördelar för barnen att cykla, förutom det mest uppenbara att det alltid är bra att röra på sig. Läs mer om cykling med barnen här.

Cykelservice - så gör du själv

Cykelservice - så gör du själv

Med våra guider utför du cykelservice själv.