Cykla med barnen!

Cykla med barnen!

Alla föräldrar kan känna igen sig i glädjen när barnen tar sina första tramptag själv. När du kan släppa taget om cykelstången och barnet cyklar iväg på egen hand. Nu kan ni äntligen ge er iväg på fartfyllda äventyr på cykelvägarna tillsammans, på varsin cykel.

Cykla till skolan, till stranden, till mataffären eller hem till kompisarna. Att cykla är inte bara roligt, det ger också en frihet. Det finns många fördelar för barnen att cykla, förutom det mest uppenbara att det alltid är bra att röra på sig.

6 fördelar med barnens cyklande

  1. Att cykla innebär att barnen övar på sin balans, koordination och motorik.
  2. Fysisk aktivitet är alltid bra och resulterar ofta i att barnen får en bättre koncentrationsförmåga, sover bättre, blir piggare och förstärker sitt immunförsvar.
  3. Barnen får känna sig självständiga och växer förmodligen några centimeter av stolthet när de kan ta sig fram själva.
  4. Att cykla gör det enkelt att få in motion i vardagen, vilket är oerhört viktigt för ditt välmående.
  5. Cykla tillsammans! Det ger er chansen att öva på trafikregler och säkerhet samtidigt.
  6. När hela familjen cyklar kan ni ta er fram på ett miljövänligt sätt, och slipper kanske ta bilen till affären eller hitta parkering vid stranden.

Så, att det är både kul och nyttigt för barnen att cykla har vi kunnat konstatera. Men hur väljer man då rätt barncykel? Vilken storlek ska man ha?

Våra barncyklar

Cykla med barn

Om barnen ännu inte har lärt sig att cykla själva så har vi även utrustning så att du kan ta med barnen på cykelutflykten ändå. Köp en stabil cykelbarnstol och montera på din cykel, så sitter barnet bekvämt hela turen. Eller är ditt barn lite större och kan cykla själva med ett par stödhjul? Kanske springer du fortfarande efter cykeln, hållandes i en cykelstång för att barnen ska lära sig? Du hittar stödhjul och cykelstång hos oss, tillsammans med andra praktiska artiklar för cykelturen med barnen.

Utrusta barncykeln

Det kan vara kul att utsmycka barncykeln med diverse krimskrams och specialeffekter, allt som oftast blir cyklingen lite extra rolig då!

Gör till exempel cykeln extra synlig med hjälp av en cykelflagga som fästs på bak på cykeln. En cykelflagga kan vara en viktig säkerhetsdetalj eftersom den gör att cykeln syns bättre. En liten barncykel kan annars lätt missas eftersom att den är liten och inte syns bakom exempelvis buskar eller mellan parkerade bilar på gatan.

Cykeln blir till motorcykel

Kanske har du ett motorcykeltokigt barn där hemma, som hellre åker motorcykel än cyklar? Sätt på ett gashandtag med motorcykelljud på styret istället för ett vanligt cykelhandtag. När handtaget vrids om låter det som när en motorcykel gasar. Vi vågar utlova en succé hos barn i alla åldrar!

Se vårt sortiment av cykeltillbehör

Hjälmar för barn

Skydda det viktigaste du har med en hjälm! Och varför inte föregå med gott exempel och använd hjälm själv också? Det är några saker som är extra viktiga att tänka på när du ska köpa din hjälm till barnen.

1. Passform

Prova alltid hjälmen innan du köper den. För att hjälmen ska vara säker krävs det att den passar väl på barnets huvud. Med en bra hjälm ska du ha möjlighet att justera storleken och att spännet sitter bra och skönt under hakan.

2. Grönt spänne

Barn under 7 år bör använda en hjälm med ett grönt spänne. Det gröna spännet är gjort för att lösas ut om barnet leker med hjälmen på och till exempel fastnar och blir hängande i hjälmen.  Spännet löses däremot inte ut om barnet faller av cykeln.

3. Mips-hjälmar

En Mips-hjälm gör allt som en vanlig hjälm gör, men ger även ett extra skydd mot rotationsrörelsen som uppstår inuti hjälmen vid en cykelolycka.
 Vid en cykelolycka faller ofta cyklister snett mot marken, vilket resulterar i att huvudet vill vrida sig inuti hjälmen. Mips-tekniken minskar såväl påfrestningen på hjärnan som riskerna för allvarliga hjärnskador genom att ta hand om, och minska, den rotationskraft som uppstår vid ett sådant fall.

Hur fungerar Mips-hjälmen?

I en hjälm med Mips är skalet och stoppningen separerade ifrån varandra med ett friktionslager, så att de kan glida oberoende av varandra med en rörelse på 10–15 mm. Detta innebär att hjälmens skal tar upp en stor del av den rörelseenergi som uppstår vid sneda islag mot huvudet. Ditt huvud kan helt enkelt röra sig inuti hjälmen, vilket minskar risken för hjärnskador vid fall från cykeln.

74444

Vårt utbud av cykelhjälmar

Relaterade artiklar

Barn- och ungdomscyklar

Barn- och ungdomscyklar

Vi har skrivit en guide för hur du ska tänka när du ska köpa barn- och ungdomscykel. Vad är bra att tänka på? Vilka cykelmodeller erbjuder vi?

Glöm inte hjälmen!

Glöm inte hjälmen!

Att cykla är en utmärkt form av motion men det är viktigt att utrusta sig rätt.

Upptäck våra cyklar

Upptäck våra cyklar

Utforska vårt utbud av cyklar oavsett om du är en inbiten sportcyklist eller den glada citycyklaren.