Din guide till ventilation i badrummet

Din guide till ventilation i badrummet

Är du också trött på fukt i badrummet och att badrumsspegeln ständigt immar igen? Det kanske till och med luktar lite unket? Då är det nog dags för dig att läsa in dig på ventilation i badrummet.

I den här guiden tittar vi närmare varför det är så viktigt med bra ventilation och de tydliga tecknen på otillräcklig ventilation. Du lär dig samtidigt mer om hur du kan förbättra klimatet i badrummet.

Därför är det viktigt med bra ventilation i badrummet

Bra ventilation i badrummet är viktigt av flera skäl. Det handlar inte bara om komfort. Ventillation är viktigt inte minst för din och din bostads hälsa. Vi har sammanställt fyra bra skäl till varför det är så viktigt att ventilera badrummet – genom att öppna fönstret eller med hjälp av en badrumsfläkt.

 1. Badrum är generellt fuktiga rum. När du tar en varm dusch stiger fukten och kondenseras på väggar och i taket. Det skapar naturligtvis en fuktig miljö som behöver ventileras regelbundet.

 2. Ventilation i badrummet hjälper speciellt till att minimera risken för att det ska bildas svamp eller mögel i badrummet. Både svamp och mögel trivs i miljöer där det finns mycket fukt. Faktum är att det både kan orsaka materiella skador i badrummet och vara skadligt för din hälsa.

 3. Ventilation i badrummet hjälper till att eliminera dålig lukt, som både kan komma från toaletten, avloppet i handfatet, duschavloppet och från den fuktiga miljön.

 4. Med tiden kan överskottsfukt orsaka skador på materialen i badrummet. Det gäller både fogar och trädetaljer, som båda kan ta skada om du inte lyckas bli av med fukten.

 

Det finns med andra ord flera goda skäl till varför det är värt att titta närmare på ventilation. Det förbättrar inneklimatet på flera olika sätt, och på så sätt ser du till att badrummet är hälsosamt och trevligt att vara i.

94311

4 tecken på att ventilationen i badrummet är otillräcklig

Är du osäker på om klimatet i ditt badrum inte är bra? Vi har sammanställt fyra tecken på när ditt badrum behöver bättre ventilation. Om du kan nicka igenkännande åt några av punkterna nedan kan det vara en bra idé att förbättra frånluftningen på ett eller annat sätt.

 • Problem med dålig lukt: Är luften i badrummet ofta fuktig eller känns unken? Då kan det vara en indikation på att ventilationen inte är tillräcklig.

 • Imma på badrumsspegeln: Om det är imma på badrumsspegeln lång tid efter att du har duschat är det ett tydligt tecken på att ventilationen inte fungerar optimalt.

 • Mörka fogar: Finns det mörka fläckar på fogarna i duschutrymmet? Då kan det vara ett tecken på svamp, som trivs särskilt bra i fuktiga miljöer.

 • Fuktskador på trä: Har du trädetaljer i badrummet och har de börjat bli missfärgade eller flagnar färgen? Då kan det bero på att utsugningen inte riktigt fungerar som den ska.

Känner du igen tecknen från ditt eget badrum? Då är det viktigt att du förbättrar ventilationen i badrummet för att skydda både dig själv och ditt hem.

Typer av ventilation i badrummet

När det kommer till ventilation i badrummet är det främst tre metoder du kan använda dig av. Den första är naturlig ventilation, som vanligtvis innebär att man öppnar ett fönster och släpper in friskluft. Dessutom finns det mekanisk ventilation, där en badrumsfläkt suger ut den fuktiga luften och ersätter den med ny luft. Den sista kombinationen är en kombination av naturlig och mekanisk ventilation, där du både använder fönstret och en fläkt för att vädra. Vi tittar närmare på de tre olika metoderna nedan.

Öppna fönstret för att vädra ut i badrummet

Om du vill förbättra ventilationen hemma i badrummet är det självklart att öppna fönstret om det finns ett i badrummet. Det är ett naturligt sätt att säkerställa god ventilation i badrummet – speciellt efter att du har duschat varmt, då luftfuktigheten är extra hög. Att öppna fönstret kan hjälpa till att eliminera dålig lukt och förebygga kondensbildning, som båda kan leda till fuktskador och mögel.

Optimera ventilationen i badrummet med en badrumsfläkt

En badrumsfläkt är ett effektivt verktyg för att förbättra ventilationen i badrummet. Det kan hjälpa till att reglera fuktnivån och ta bort fukt.

På Biltema har vi ett brett utbud av olika badrumsfläktar. Vårt sortiment omfattar olika modeller, där varje modell är utformad för att optimera ventilationen i badrummet. Det är en enkel och effektiv lösning som kan göra stor skillnad för inomhusklimatet i badrummet.

Du hittar alla våra produkter för ventilation här.

94309

Använd dig av kombinationen av mekanisk och naturlig ventilation

För att få optimal ventilation är det smart att kombinera naturlig och mekanisk ventilation om du har möjlighet till det. Det betyder att du både använder fönstret och badrumsfläkten för att skapa ett hälsosamt inomhusklimat. Efter din dagliga dusch kan du gärna öppna fönstret för att släppa in frisk luft, samtidigt som fläkten suger ut den fuktiga luften. Det skapar en ganska effektiv luftcirkulation.

För att uppnå optimal ventilation krävs att du kompletterar ventilation via ett öppnat fönstret med antingen mekanisk ventilation eller en frånluftsventil. På så sätt kan du vara säker på att klimatet i badrummet alltid är bra. Du kan läsa mer om kraven nedan.

Krav på ventilation i badrummet

Visste du att man behöver uppfylla diverse krav när det gäller ventilationen i badrum? Byggreglerna ställer en rad krav som du måste uppfylla – oavsett om du bygger ett nytt badrum eller renoverar ditt befintliga.

Förutom att den fuktiga luften behöver kunna ledas ut, måste det också finnas möjlighet för frisk luft att komma in. Det är med andra ord viktigt att luften byts ut. Därför är det krav på att det måste finnas separat frånluftning. Det kan vara i form av en badrumsfläkt eller en frånluftsventil. Vilket avgör du själv.

Det är alltså viktigt att uppfylla de ventilationskraven – både när du bygger ett helt nytt badrum och när du renoverar ditt gamla. Det bidrar både till att säkerställa ett behagligt inomhusklimat och inte minst till att byggreglerna följs.

Så hittar du rätt badrumsfläkt

När du ska hitta rätt badrumsfläkt finns det flera faktorer som du behöver ta hänsyn till innan du köper. Vi har sammanställt en lista över sådant som är bra att tänka på i ditt sökande efter den perfekta fläkten.

 • Fuktstyrd: Fundera på om du vill ha en fuktstyrd fläkt. Det vill säga, fläkten slås på automatiskt när luftfuktigheten i badrummet är över en viss nivå.
 • Timer: Ska din moderna badrumsfläkt styras av en timer? En timerstyrd fläkt gör att du kan ställa in hur länge fläkten ska vara igång. Det är praktiskt om du vill att badrumsfläkten ska fortsätta gå ett tag efter att du har gått ut ur badrummet.

 • Skydd mot kallras: Fundera också på om fläkten ska ha ett inbyggt skydd mot kallras. Det förhindrar att kall luft tränger in när fläkten är avstängd.

 • Strömbrytare: Letar du efter en fläkt med automatisk start, eller vill du kunna styra den med en separat strömbrytare? En strömbrytare ger dig total kontroll över när och hur länge fläkten ska vara på.

 • Vägg- eller takmontering: Vet du var du vill du montera din fläkt? Då behöver du bara hitta en modell som medger den önskade monteringstypen – i taket eller på väggen.

 • Design: Är design viktigt för dig? Om det är det finns det många modeller med eleganta och diskreta frontpaneler som passar in i badrummets övriga inredning.

 • Ljudnivå: De flesta föredrar en tystgående badrumsfläkt så att den inte stör. Om detta är viktigt för dig bör du välja en tystgående fläktmodell. På Biltema har vi flera tystgående fläktmodeller.

Om du tar hänsyn till de olika faktorerna ökar dina chanser att hitta en badrumsfläkt som passar dina önskemål och behov perfekt.

Relaterade artiklar

Slutför småprojekten

Slutför småprojekten

Fixa kablar och sladdar som ligger i vägen, möbler som ser tråkiga ut eller väggar som ekar tomma. Så här gör du.

Ditt drömbadrum - steg för steg

Ditt drömbadrum - steg för steg

Vi guidar dig i hur du skapar dina drömmars badrum.

Guide - välj rätt elverktyg

Guide - välj rätt elverktyg

Här guidar vi dig genom några av de elverktyg som kan vara bra att ha hemma, och som du hittar i vår smarta MultiX-serie 18V.