Elektrisk vinsch på båttrailern - så här gör du

Elektrisk vinsch på båttrailern - så här gör du

Gör det enklare att hantera båten med en elektrisk vinsch

När du köper en båttrailer är de flesta utrustade med en manuell vinsch, som drar upp båten på båttrailern. Det kan vara en tung och svettig uppgift att använda en manuell vinsch när solen strålar varmt och du har en stor båt.

Att göra båtupptaget enklare och mindre slitsamt handlar om rätt hjälpmedlen! En bra lösning som underlättar det tunga arbetet kan vara att använda en elektrisk vinsch, eller elektrisk trådvinsch, som kan dra upp båten mycket lättare. Vi vill visa dig några tips och tricks när du ska välja rätt elektrisk vinsch och hur du monterar den.

79056

Välj rätt storlek på din elektriska vinsch - beroende på vad din båt väger

Beroende på hur mycket din båt/jolle väger, ska du välja en elektrisk vinsch med lämplig storlek så att den kan dra upp båten på din trailer. En bra tumregel är att välja en elektrisk vinsch med en bogseringskapacitet på ca 1,5 gånger den vikt som båten väger. Tänk på att båten ofta väger mer än vad tillverkaren har uppgett, då den är helt torrviktig. Kom också ihåg all utrustning du har ombord, så som exempelvis bränsle även spelar in på båtens vikt.

På Biltema har vi flera olika sorters elvinschar, anpassade för olika båtar och dess tyngd. Kom ihåg att det är bättre att köpa en elektrisk vinsch som är för stor, jämfört med att köpa en som är för liten som potentiellt kan belastas för mycket.

Så monterar du den elektriska vinschen på båttrailern

Det är viktigt att hitta en lämplig plats för den elektriska vajervinschen på släpvagnen. Om det är möjligt så bör du placera vinschen högt så att det inte blir så mycket belastning när båtens båge måste gå upp på den bakre kölvalsen. Det är också en bra idé att ha den manuella vinschen på båttrailern som en nödplan.

79054

Monterad batteribox - På bilden ser du en batterilåda och elektrisk vinsch monterad på en båttrailer med brytaren tillgänglig.

Om det är svårt att montera båda vinscharna på vinschstativet är det en bra idé att placera en på ett separat fäste, men det är alltid den elektriska vinschen som ska ha den bästa platsen, eftersom den används mest.

79055

En batterilåda håller batteriet rent och fritt från smuts - Och kom ihåg att det måste vara ordentligt fastsatt - eventuellt med en stark rem som går runt chassit.

79058

En riktig nödlösning - Det extra fästet gör det lättare att montera den vanliga handvinschen. En riktigt bra nödlösning.

Vilket batteri och anslutning av batteriet

Du bör också välja ett batteri av lämplig storlek. I de allra flesta fall räcker det med ett batteri på 60–75 AH, om du har möjlighet att ladda batteriet under den mellanliggande perioden.  Anslutning av batteriet måste göras med en lämplig kabeltjocklek som kan leverera den stora effekt som behövs vid användning av den elektriska vinschen.

79053

Ett batteri på 60–75 Ah räcker ofta för att dra en jolle på en släpvagn. Batterimodellen på bilden har ett bärhandtag, så det är lätt att ta bort när batteriet behöver laddas.

Batteriet kan placeras på båttrailern och det är viktigt att det sitter ordentligt fast på bärande delar av båttrailern så att det inte ramlar av vid körning eller vid kraftig inbromsning. Du bör också placera batteriet i en lämplig batterilåda som är större än ditt batteri, så att du kan förvara batteritillbehör och eventuellt några verktyg som också kan ligga torra.

Ett batterifodral/batterilåda är också riktigt bra på att hålla batteriet och batterianslutningarna fria från smuts och yttre påfrestningar.

Ska du använda stålvajer eller syntetisk lina för din vinsch?

På de flesta vinschtyper installeras ofta en stålvajer. Men de senaste åren har de syntetiska linornas kvalitet utvecklats och många föredrar idag att ersätta stålvajern med en syntetisk lina.

Det finns flera fördelar med en syntetisk lina

  • Vinschlina är säkrare vid avbrott och mer följsam än stålvajer.
  • Du är mindre benägna att riva fingrarna på en syntetisk lina.
  • En syntetisk lina är starkare och du kan därför gå ner i storlek.
  • De syntetiska linorna är rostfria.

Det är ofta en ganska enkel uppgift att byta ut din stålvajer mot en syntetisk vinschlina, och kom ihåg att det är en stor fördel att välja en lina med splitsad ögla med kaus, eftersom det kan motverka slitage.

79057

Den syntetiska linan på bilden - har flera fördelar för användning med den elektriska vinschen. Här är vår modell som med sina 4,8 mm har en brottgräns på 1500 kg.

79059

Starka rullar - säkerställer att tråden ligger korrekt på spolen.

Relaterade artiklar

Att tänka på inför båtupptaget

Att tänka på inför båtupptaget

När båtsäsongen är över finns det en del saker att tänka på. Vi har samlat några tips som kan vara bra att tänka på innan vinterförvaringen.

Brandsäkerhet på båten – säkerhet ombord

Brandsäkerhet på båten – säkerhet ombord

I den här artikeln tittar vi närmare på vilka situationer som kräver att du är extra vaksam och vilken brandsäkerhetsutrustning du bör ha ombord på din båt.

Båtverktyg - vilka verktyg du behöver ha ombord

Båtverktyg - vilka verktyg du behöver ha ombord

Få inspiration till vilka verktyg du behöver ha med på båten.