Måla båten - bra tips när du ska måla båten

Måla båten - bra tips när du ska måla båten

Har du en gammal båt som är flera år gammal och som använts länge och väl? Båten har kanske synliga hål efter många olika fästen för tillbehör eller annat? Då kan det vara en bra idé att måla den, och med lite övning och ”gör-det-själv-anda” kan du enkelt få ett riktigt bra resultat när båten behöver nytt liv. Alla produkter du behöver för ditt projekt hittar du hos oss på Biltema.

Epoxiprimern (Primer) är en bra primer för att grunda ditt målningsprojekt, både över och under vattenlinjen. Epoxiprimern är en primer som fungerar som ett bra mellanlager och skapar en bra vidhäftning mellan din yta och det översta lagret som appliceras efteråt. Våra primerprodukter förebygger även glasfiberpest (Osmos) och används både över och under vattenlinjen på din båt.

Skapa en bra grund

Det största arbetet ligger i att skapa en bra "grund" – dvs man måste spackla, slipa och avfetta det område som ska målas, så man får både en fin yta och en yta där din basfärg har en bra vidhäftning. Som spackel rekommenderar vi ett vattentåligt 2-komponent epoxispackel (kan användas ovanför och under vattenlinjen), som blandas i förhållandet 1:1. Därefter slipas ytan matt med sandpapperskorn och rengörs sedan med vatten och ett passande rengöringsmedel.

83908

Epoxispackel är bra när hål eller ojämnheter behöver spacklas, och ger en jämn och tät yta innan målning. Vårt epoxispackel har god vidhäftning på de flesta material som glas, polyester, epoxi, metall etc.

Applicera färg

I allmänhet kan man säga att det finns två typer av färg du kan applicera på din båt ovanför vattenlinjen, och de har olika egenskaper:

 • 1-komponent alkydfärg + alkydprimer används ovanför vattenlinjen och har en medelhög hållbarhet. Alkydfärgen används på stål, trä och glasfiber och är särskilt bra på platser där det är mycket rörelse eller vridning i området du målar.
 • 2-komponent polyuretan används också ovanför vattenlinjen och har en superbra hållbarhet med hård yta och UV-resistens. Polyuretanlackfärgen ger en slitstark, vattenbeständig yta med hög glans.

Goda råd när du målar båten

Här är några tips du bör följa när du arbetar med färg i allmänhet, och naturligtvis även våra produkter för båtmålning:

 • Använd lämplig skyddsutrustning när du utför slipningen för den färg du ska arbeta med.
 • Undvik att äta eller dricka nära ditt målningsprojekt.
 • Använd nitrilhandskar för att undvika hudkontakt.
 • Öppna färgburkarna försiktigt och undvik spill.
 • Läs etiketterna – det finns viktig information om torktid och övermålningstid.
 • Om du är osäker på om färgen du applicerar täcker upp eller passar till din befintliga färg, börja först att måla på ett litet ställe. Det är alltid bäst att slipa ner befintlig färg om du vill vara säker på ett perfekt resultat.
 • Kom ihåg att rengöring, slipning och grundning är viktigt i ditt målningsprojekt.
 • Rör om färgen ordentligt – även under arbetet – den består av många komponenter som fungerar bäst när de blandas ihop.

Spraya, pensla eller rulla för att måla båten?

Läs på etiketten hur din färg kan/bör appliceras. På vår polyuretanlack finns det till exempel också en fin indikation på vilket munstycke och arbetstryck som ska användas om du använder en spruta för att applicera färgen.

Den finaste ytan skapas generellt när man sprayar på färgen, men man uppnår också ett fint resultat med rulle och/eller pensla.

Färgsprutan är den metod som kräver störst skicklighet för att förhindra att färgen inte appliceras korrekt och det är därför en bra idé att provmåla på en bit kartong om du inte provat det tidigare. Färgsprutan ger en fin och slät yta, men kräver lite övning för att undvika att färgen rinner.

Oavsett metod måste appliceringen ske i flera tunna lager för att få bästa resultat och här gäller det att ha tålamod och ta sig tid. Låt färgen torka emellan målningarna, vid målning utav flera lager, rekommenderas en mellanslipning med passande sandpapper.

83419

Halkskyddande färg (halkfri färg)

På många ställen på båten är det en fördel att underlaget inte är för halt – här kan du till exempel applicera en speciell halkskyddsfärg som är halkfri och resulterar i en säker promenad på däck.

Bottenfärg

Det finns flera anledningar till att bra bottenfärg är viktigt för din båt. Tillsammans med primern förhindrar antifoulingfärg att vatten tränger in i skrovets yta, vilket i värsta fall kan orsaka glasfiberpest. De båtbottenfärger som Biltema erbjuder gör det också svårt för alger med mera att fästa på skrovet. Du hittar mer information om respektive bottenfärg på deras produktsidor.

Vilken bottenfärg ska jag välja?

I Biltemas sortiment av populära båtbottenfärger erbjuder vi både självpolerande biocidhaltig bottenfärg och hård bottenfärg. Den vanligaste basfärgen är bottenfärg med biocider.

Kom också ihåg att hastigheten du kör din båt med påverkar ditt val av bottenfärg. Kom också ihåg att om din båt körs enbart i sötvatten, eller bara har begränsad tid i vattnet, kan du använda en bottenfärg utan biocider. I vissa fall är det inte ett val utan ett föreläggande.

Vi erbjuder dessa typer av båtbottenfärger på Biltema:

Självpolerande antifoulingfärg, kopparoxidbaserad med biocider.

Detta är den vanligaste biocida antifoulingfärgen. Vattenbubblorna som bildas i vattnet på grund av båtens hastighet gör att den självpolerande bottenfärgen poleras. En självpolerande färg är ”mjuk” och kan därför släppa lite färg varje gång du använder båten.

Hård bottenfärg utan biocider

En hård bottenfärg lämplig för snabba motorbåtar. Denna typ måste slipas innan botten kan målas om.

Du hittar båtbottenfärger, thinner och färgborttagare nedan.

Våra bottenfärger

Ta hand om dig själv och miljön när du målar med bottenfärg

Specialisterna rekommenderar att du använder en dammask och skyddsglasögon när du slipar av basfärgen, och att du använder en slipmaskin med sug så att du inte kommer i kontakt med färgdammet. Det är också viktigt att du samlar upp spill av bottenfärg genom att till exempel lägga ut en presenning under båten vid målning. När du målar bör du bära handskar och en skyddskläder.

Självklart finns det regler för var båtbottenfärgerna får användas på grund av de verksamma ämnena i biocidhaltiga bottenfärger. De två huvudreglerna är att biocider är förbjudna när

 • Båten seglar i sötvatten
 • Båten väger mindre än 200 kg (jollar)

En god regel att följa är att alltid fråga din hamnförening kring vilka regler för bottenfärg som finns, samt att hålla koll på vad kemikalieinspektionen säger.

Biltema önskar er en härlig seglingssäsong. Vi ses i ditt lokala Biltema!

Kemikalieinspektionen: Båtbottenfärger

Relaterade artiklar

Båtverktyg - vilka verktyg du behöver ha ombord

Båtverktyg - vilka verktyg du behöver ha ombord

Få inspiration till vilka verktyg du behöver ha med på båten.

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.

Solpaneler – framtidens energikälla

Solpaneler – framtidens energikälla

Allt fler använder solpaneler och producerar egen grön el, med hjälp av solen. Gör det du också!