Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Bottenfärger

Köpguide bottenfärg – skydda skrovet mot oönskad beväxning

Båtägare över hela Sverige vet att påföring av bottenfärg är avgörande för en lyckad båtsäsong. Bottenfärgen hjälper till att hålla skrovet rent, vilket minskar både bränsleförbrukningen och friktionen i vattnet. Men vad ska du tänka på när du väljer bottenfärg?

Hitta rätt bottenfärg

För att hitta rätt bottenfärg till din båt är det viktigt att du tar hänsyn till vilken typ av båt du har, dess geografiska placering, den redan existerande bottenfärgen och eventuella miljö- och juridiska regler.

Två typer av bottenfärg

Bottenfärger delas in i två huvudgrupper – självpolerande och hårda. Bindemedlet i den självpolerande bottenfärgen löses upp och bidrar till att hålla skrovet fritt från beväxning. Hårda bottenfärger har ett hårt och olösligt bindemedel och är speciellt utvecklade för båtägare som vill ha minsta möjliga friktion i vattnet. Till skillnad från självpolerande bottenfärger minskar inte den hårda bottenfärgens filmtjocklek när båten används. Självpolerande bottenfärger kan användas på vilken båttyp som helst, medan hårda bottenfärger är särskilt utvecklade för att användas av speedbåtar och regattasegelbåtar.

Bottenfärger med och utan biocider

En del bottenfärger innehåller olika typer av bekämpningsmedel som har negativa effekter på både hälsa och miljö. Dessa bottenfärger måste vara godkända av Kemikalieinspektionen. Längs västkusten är det tillåtet att använda denna typ av bottenfärg, men längs ostkusten, i insjöar, älvar och vattendrag är det förbjudet använda bottenfärger som innehåller koppar eller andra biocider. Då en del bottenfärger även kan vara skadliga för oss människor bör du alltid använda korrekt skyddsutrustning vid hanteringen. Det samma gäller om du målar båten med båtfärg.

Vanliga frågor om bottenfärger

Varför ska man använda bottenfärg?

För att skydda skrovet mot beväxning samt för att minska bränsleförbrukningen och friktionen i vattnet.

Hur påverkar bottenfärg miljön?

Giftet i bottenfärgerna stannar inte intill skrovet utan sprids vidare i vattnet där de kan påverka ekosystemet negativt. I extra känsliga områden måste därför giftfria bottenfärger användas.

Finns det miljövänliga bottenfärger?

Ja, men de är få. Utbudet håller dock på att bli större.