Solpaneler – framtidens energikälla

Solpaneler – framtidens energikälla

Solpanelernas popularitet har ökat markant de senaste åren, i takt med höga elpriser och fördelarna med förnybar energi. Allt fler använder solpaneler och producerar egen grön el, med hjälp av solen. Gör det du också!

Att använda sig av solpaneler är en investering för både miljön och plånboken. Så länge solen lyser så har du en energikälla som ger dig 100% förnybar energi och du bidrar effektivt till att minska utsläppen av växthusgaser och fossila bränslen.

Hur fungerar solpaneler?

Många pratar om solceller när man pratar solcellsdriven el. Solcellerna är det som finns inuti solpanelerna och det är dem som omvandlar solljuset till el. När solljuset träffar solcellen skapas det en elektrisk spänning mellan dess fram- och baksida, och det bildas likström. Spänningen på Biltemas solpaneler är kring 19-20V och måste regleras ner till användbar spänning med hjälp av en laddningsregulator. Du behöver koppla din regulator till ett batteri för att det ska fungera och du ska kunna utvinna el.

Vilken solpanel ska jag välja?

I vårt sortiment hittar du två typer av solpaneler, Polykristallina och Monokristallina.
Glöm inte att våra solpaneler alltid ska användas med en solpanelsregulator!

Polykristallina

Dessa paneler har oftast en aluminiumram och är lite tjockare. Dessa solpaneler är klimatsmarta val och går att montera på exempelvis båtar, husvagnar, stugor och husbilar. Panelerna monteras med fästen och du behöver ansluta ett batteri som laddas upp med hjälp av solpanelen.

Monokristallina

Vår andra typ av solpanel som heter Monokristallina är en betydligt tunnare solpanel. Denna lämpar sig väl på svagt böjda ytor, vilket gör att installationen kan bli väldigt slimmad. Du kan använda dessa solpaneler för att ladda upp batterier som du använder på båtar, husvagnar, stugor och husbilar. Panelerna kan enkelt limmas fast på exempelvis taket av din husbil. De solpaneler som heter Monokristallina passar dig som har ett större energibehov, då de är effektivare än de solpaneler som heter Polykristallina.

Våra solpaneler

Låt ditt energibehov bestämma solpanel

Om du ska ha med dina solpaneler på campingen med husbilen, eller ut på dagsturen med båten så krävs det att panelerna är flexibla och smidiga att använda.

I vårt sortiment hittar du olika solpaneler som matchar dina behov, och som går att montera för fasta installationer eller använda som portabla solpaneler.

Mindre effektbehov

Om ditt energibehov inte är jättestort så erbjuder vi portabla solpaneler som effektivt laddar upp ditt inkopplade batteri. Solpanelen kan användas på uppställningsplatsen för husbilen eller som energikälla för att ladda batteriet som driver din länspump på båten.
Vår portabla solpanel har en effekt på 30W och en inbyggd regulator, allt du behöver är ett 12V batteri. Vi erbjuder även en vikbar och portabel solcellspanel, som är perfekt för vandringen, i bilen eller på campingen. Solpanelen har två USB-uttag, så att du kan ladda din telefon, surfplatta eller annan utrustning. Solpanelen har ett vattentätt och slitstarkt fodral.

Större effektbehov

Om du har ett större energibehov och exempelvis behöver ladda en större batteribank eller energiförsörja din husbil, husvagn, mindre stuga eller båt så har vi en portabel solpanel på 100W, med Monokristallina solceller. Du laddar även smidigt telefonen med hjälp av USB-ingången i regulatorn.
Solpanelen har en inbyggd PWM - regulator och har ett komplett system för portabel användning. Solpanelen, som är vår mest flexibla och största solpanel, är lätt att fälla upp och vinkla mot solen, och viks lätt ihop och bärs som en väska. Fem meter kabel med batteriklämmor ingår.

Solpanelsregulatorer

Spänningen som skapas i solpanelerna måste regleras ner till användbar spänning innan den kopplas till ett batteri, vilket görs med hjälp av en solpanelsregulator.
Solpanelsregulatorn spelar en viktig roll i din solpanelsanläggning och det finns två huvudtyper när vi pratar om 12-24V system.

Om du ska montera dina solpaneler är det viktigt att du väljer en regulator som klarar av den ström som solpanelen producerar. Ett tips är att kombinera solpanelen och regulatorn med rörliga fästen, så att du kan optimera panelernas vinkel mot solen.

Så här väljer du rätt regulator

Valet av regulator påverkas av vilken solpanel du har och ditt energibehov. När du söker efter rätt regulator är det kanske inte alltid lätt att förstå vilka siffror och vilken information som man ska utgå ifrån. Vad betyder allting egentligen?

Solpanelsregulator MPPT

Vår MPPT - regulator är den mest effektiva regulatorn och komprimerar hela spänningen från solpanelen. Detta resulterar i att strömmen ökar och du får en effektiv laddning och maximal effekt från din solpanel.

Solpanelsregulator PWM

PWM - regulatorn lämpar sig bra för installationer där du inte kräver maximal effekt av din solpanel. PVM - regulatorn använder nämligen endast den mängd spänning som batteriet kräver och utnyttjar således inte all den spänning som blir över i solpanelen.

Så här läser du av information om vår regulator:

  • 12/24V- Det är vilken spänning regulatorn klarar av.
  • 20A - Är max ström för regulatorn.
  • Max ingångseffekt: 260W vid 12V och max 520W vid 24V. Här är det alltså max 260W solpaneler som gäller. Dvs 2st 100W paneler och 1st 50W panel till en och samma regulator.
  • Max ingångsspänning: Max 100V. Här beror det på om du väljer att koppla panelerna i serie eller parallellt, då detta påverkar spänningen.
  • Seriekoppling av paneler: Ger bäst effekt över tid om panelerna riskerar att hamna i skugga.
  • Parallellkoppling: Det bästa alternativet om det inte finns risk för skugga på solpanelerna.

Montera dina solpaneler

Det finns några olika alternativ hur man kan montera sina solpaneler. Antingen använder man sig av fästen som skruvas fast. Har man en Monokristalin panel går det även bra att limma.

73485

Provmontera

Börja med att placera ut dina paneler, solpanelsregulator och batterier där du vill ha dem. Gör markeringar för var kablarna kommer att gå, och se till att du har rätt längd och dimensioner på dem.

Fästelement

De polykristallina panelerna kan med fördel monteras tillsammans med vår solpanelshållare. Detta är ett enkelt fäste som skruvas fast på tak, vägg eller liknande.  
Vill man hellre ha möjligheten att kunna justera panelerna efter solen är 25-5092 ett bra alternativ. Dessa solpanelshållare monteras enkelt på 25mm rör. Denna typ av fäste är av universalmodell och kapas enkelt efter just din solpanel.

Limma

De monokristalina solpanelerna kan med fördel limmas på ytan, de är även böjbara och kan monteras på ett välvt tak. Det viktiga vid limning av paneler är att man rengör ordentligt innan man limmar. Använd ett lösningsmedel som tar bort fett och smuts utan att skada ytan. När du väl ska limma panelen rekommenderar vi vårt universella lim BT Multibond Rapid, som fäster på de flesta ytor.

Hitta lim här

Räkneexempel för att mäta ditt energibehov:

Belysning: 4 lampor á 0.5A st = 2A tot. Är lamporna igång 24h/dygn förbrukar dessa 2Ax24h= 48AH

För att täcka behovet efter förbrukningen med en solpanelsanläggning räknar man såhär:
100W solpanel, ger under optimala förhållanden ca 6A som max, vilket i praktiken resulterar i ca 4A. Vi har ca 15 soltimmar under sommaren i södra Sverige, vilket i teorin blir 4Ax15h= 60Ah (justera uträkningen beroende på antal soltimmar du har där du bor)
Om vi använder oss av räkneexemplet med lamporna och antar att just de lamporna är den enda energikällan du vill försörja med el från dina solpaneler.
Då har du en förbrukning på 48Ah/dygn och vi har en Solpanelsannläggning som genererar 60Ah en solig dag, så innebär det en överkapacitet på 12Ah/dygn.

Det produceras alltså 12Ah/dygn som inte lamporna förbrukar. Du ska alltid ligga i överkant när du väljer effekten på dina solpaneler. Det är bättre att producera lite för mycket el än tvärtom!

Värt att tänka på kring batterier

På ett bly/syra/AGM batteri skall man aldrig gå under hälften av kapaciteten, för att få maximal livslängd på batterierna. Har du 2st 100AH batterier har du en total kapacitet på 200AH, men skall bara använda Tot 100AH av dessa utan att ladda. Detta gäller inte Litium som tål betydligt djupare urladdningar.

Relaterade artiklar

Så monterar du din takavvattning

Så monterar du din takavvattning

Hur installerar man hängrännor? Och vad ska man tänka igenom? Vi hjälper dig, för det är inte så svårt!

Brandsäkerhet på båten – säkerhet ombord

Brandsäkerhet på båten – säkerhet ombord

I den här artikeln tittar vi närmare på vilka situationer som kräver att du är extra vaksam och vilken brandsäkerhetsutrustning du bör ha ombord på din båt.

Ta hand om ditt bilbatteri

Ta hand om ditt bilbatteri

Vi behöver alla kärlek – det gäller även batteriet i ditt fordon. Det lönar sig att ta hand om batteriet och vi berättar hur!