Pollen –minska besvären med rätt städtips

Pollen –minska besvären med rätt städtips

Färgglatt blomstrande rabatter, lummigt grönskande parker och solstrålar som äntligen börjar värma igen. Det är en glädjens tid för många, men ett riktigt allergiträsk för andra.

Pollenallergi kan vara riktigt besvärligt och jobbiga symtom kan snabbt dämpa glädjen av den blommande årstiden. Det kan såklart vara både jobbigt och frustrerande att inte kunna njuta av årstiden fullt ut. Men det finns saker du själv kan göra där hemma för att minska dina allergiska besvär.

1. Använd en luftrenare

En luftrenare förbättrar din inomhusluft markant och bidrar till att partikelhalterna i luften blir lägre, vilket gör luften lättare att andas om du har pollenallergi. I vårt sortiment hittar du två olika luftrenare, en som är anpassad för 8–10 m² och en för 20–22 m². Våra luftrenare är perfekta att placera i sovrummet, vardagsrummet eller i barnens lekrum. Den runda designen, med ett 360-graders luftintag, gör att den kan placeras varsomhelst i rummet utan att prestandan försämras.

75983

Luftrenare smart, 35 W - Smart luftrenare som du kan styra från din telefon.

75982

Luftrenare, 25 W - Den här luftrenaren styr du med touchpanel.

Kolla in våra luftrenare här

2. Städa ordentligt

Det är givetvis viktigt att städa ordentligt, och regelbundet, där hemma under pollensäsongen. Det kan vara en fördel att använda en dammsugare med partikelfilter (HEPA-filter) när du dammsuger, och att byta dammsugarpåse lite mer frekvent. Efter dammsugning är det en god idé att fuktmoppa golv och fukttorka övriga ytor i hemmet, det samlas nämligen snabbt pollenartiklar och damm där. Ett tips är också att piska dina mattor och andra textilier regelbundet.

3. Ta inte med dig pollen hem

Det fastnar lätt pollenartiklar i ditt hår och kläder när du är ute. Ta därför för vana att byta kläder när du klivit innanför dörren, och duscha av håret. På så vis riskerar du inte att allergenerna sätter sig i sängkläderna, soffan eller i de kläder du har hängande i garderoben. Kom också ihåg att tvätta dina kläder mer ofta under pollensäsongen.

4. Ställ undan prydnadssaker

Vi vet att föremål som ligger framme i hemmet snabbt samlar på sig damm, och likaså pollenartiklar. Därför är det en fördel om du rensar undan så mycket prydnadsföremål som möjligt under pollensäsongen.

5. Stäng fönster och dörrar

När halterna av pollen är höga så kan du behöva stänga både fönster och dörrar där hemma. Ofta sjunker halterna av pollen något under natten, så om du måste vädra så kan det vara en aning lindrigare att vädra under natten.

Checklista – minska pollenallergiska besvär hemma

  • Använd en luftrenare i sovrummet.
  • Byt lakan ofta.
  • Dammsug och fuktmoppa golven regelbundet.
  • Fuktorka ytor ofta.
  • Byt kläder när du varit utomhus och tvätta dem.
  • Tvätta håret när du kommer hem.
  • Undvik kontakt med pälsdjur som varit utomhus.

Relaterade artiklar

Ditt drömbadrum - steg för steg

Ditt drömbadrum - steg för steg

Vi guidar dig i hur du skapar dina drömmars badrum.

Smart belysning – med ett knapptryck

Smart belysning – med ett knapptryck

Med belysningen i Biltemas Smarta hem styr du belysningen från din smartphone.

Allt du behöver för din hemmaträning

Allt du behöver för din hemmaträning

Spara pengar och sänk din träningströskel genom att träna hemma. På Biltema hittar du allt du behöver för ett bra träningspass.