Rengöring av båten utvändigt och invändigt - hur man rengör teak, fendrar och vattenlinje

Rengöring av båten utvändigt och invändigt - hur man rengör teak, fendrar och vattenlinje

När båten behöver förberedas och rengöras utvändigt och invändigt, samt på de mer utmanande områdena i skrovet, kan det ibland vara svårt att uppnå bra resultat. Fendrarna, vattenlinjen och teaken hör till de mer utmanande fokusområdena vid rengöring av båten. Dessa platser på båten kan påverkas hårt av vind och väder och är därför svåra att rengöra.

I den här artikeln fokuserar vi på dessa tre områden inom båtrengöring, där vi visar Biltemas specialiserade båtvårdsprodukter som ger dig ett fint resultat när båten behöver förberedas, eller bara behöver städas under säsongen.

Fendrarna är en viktig del av båtens utrustning

Fendrarna på båten är i frontlinjen och ska ta hand om båten när du lägger till vid bryggan, men även skydda båten mot väder och vind.

De har en mycket synlig position på båten, vilket hjälper till att påverka båtens utseende. Fendrarna tar hand om båten och får därför ofta slitmärken och avlagringar. Det är därför viktigt att rengöra och fendrarna löpande. Här är några bra tips för rengöring av fendrar:

  • Rengör fendrarna så snart som möjligt så att smutsen inte fastnar.
  • Applicera fenderrengöringsmedel. Applicera den gärna med en mikrofiberduk och gnugga bort smutsen i cirkulära rörelser.
  • På de särskilt svåråtkomliga platserna kan rengöringen behöva upprepas.
  • Om det finns mycket starka avlagringar som har arbetat sig djupt in i materialet kan du försöka polera bort det med Marine Rubbing.
  • När du är klar med fenderrengöringen kan det vara en bra idé att skydda ytan med vax så att ny smuts får extra svårt att fastna.
84123
84124

Teakrengöring och uppfräschning av teak på din båt

Teak är ett ofta använt träslag på en mängd olika båttyper, och träslaget har under flera år likställts med seglings- och båtlivet. Men dina teakplankor, teakdäck och teakmöbler lever ett tufft liv ombord på båten. Därför är det nödvändigt att underhålla och rengöra ditt teakmaterial ombord.

Att rengöra ditt befintliga teakdäck noggrant och frekvent är lönsamt för dig i det långa loppet, då ett nytt teakdäck är ett ganska kostsamt projekt.

I Biltemas båtvårdssortiment hittar du både teakrengöring och teakåterställare, som är två olika produkter som kan rengöra ditt teakdäck eller andra teakdetaljer på båten och ge dem nytt liv.

Teakrengöring är ett alkaliskt rengöringsmedel som rengör på djupet på angripet trä – t.ex. genom algbeläggningar. Beroende på hur hårt träet angrips kan färskvattenlösningar från 1:1 – 1:3 användas. Teakrengöringsmedlet ska appliceras med en borste på den torra träytan så att det är möjligt att borsta in den i ytan för att få smutsen att släppa. Låt det sitta i 2-3 minuter varefter du borstar i ådrornas riktning för att få en djuprengörande effekt. Det är viktigt att du inte låter teakrengöringsmedlet verka för länge och du bör därför skölja det bearbetade området med färskt vatten inom cirka 10 minuter. Det är också viktigt att undvika att droppa med outspädd teakrengöring, eftersom det kan orsaka fläckar. Teakrengöring är godkänd för användning med de mest använda tätningsmedlen på marknaden, om du har det minsta tvivel är det en bra idé att testa detta på ett litet område först, innan du behandlar större delar av båten.

Det behandlade området behandlas därefter med teakåterställare, vilket hjälper till att ge din teak sitt ursprungligt ljusa utseende igen. Du applicerar teakåterställaren med en svamp, borste eller svabb. Låt produkten verka i cirka fem minuter och skölj därefter rent med vatten.

För att få det bästa skyddet för din teak så bör du avsluta ditt arbete med att applicera en passande träolja eller lack som slutprodukt.

Tips! För att få det bästa skyddet för din teak så bör du avsluta ditt arbete med att applicera en passande träolja eller lack som slutprodukt.

84125

Teakrengöring och Teakåterställare - är två effektiva produkter som hjälper till att hålla din teak ren och fin ombord.

Vattenlinjerengöring – rengör vattenlinjen på din båt

Vattenlinjen på båten är en svår plats att rengöra, och det är ett område på skrovet som ofta blir smutsigt och har en förmåga att bli mer utsatt för smuts yttre påverkan än resten av båten.

Vattenlinjerengöringen från Biltema är en speciell produkt, gjord just för att rengöra området vid vattenlinjen. Produkten innehåller oxalsyra som har god effekt mot missfärgningarna.

Vattenlinjerengöraren appliceras på gelcoat och målade ytor, och får sedan verka i cirka fem minuter. Skölj sedan med rent vatten. Om det finns ett extra angripet område kan du upprepa behandlingen tills du är nöjd.

Om området kräver extra polering kan ett alternativ vara att använda dig av Marine Rubbing och då polera området rent. Tänk på att oavsett om du använder vattenlinjerengörare eller Marine Rubbing måste ytan därefter skyddas med båtvax.

Bonusinfo:
Vi har även rengöring för att tvätta starkare textilier, som till exempel båtens kapell. Detta är också en del av båten som är mycket utsatt för vind och väder. Vill du skydda din båt lite extra genom att impregnera kapellet på båten? Då ska du välja en båtpresenningsimpregnering från vår oss.

Hittade du inte den produkt du letade efter för din båt i vår artikel?

Vårt sortiment inom skrovvård

Relaterade artiklar

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.

Strålkastare för båt och däckbelysning

Strålkastare för båt och däckbelysning

Det kan många gånger behövas belysning ombord när du seglar eller kör båt i mörker. Vi guidar dig i mörkret!

Att tänka på inför båtupptaget

Att tänka på inför båtupptaget

När båtsäsongen är över finns det en del saker att tänka på. Vi har samlat några tips som kan vara bra att tänka på innan vinterförvaringen.