Strålkastare för båt och däckbelysning

Det kan många gånger behövas belysning ombord när du seglar eller kör båt i mörker. Både som arbetsbelysning och för att lysa upp framför båten.

Det är trevligt att ha arbets- och däckbelysning som gör det enklare att röra sig på däcket. Då kan du hitta din Biltema-hylsnyckel om du skulle tappa den! Det är också enklare att se var du sätter fötterna när du inte har hunnit reva storseglet ordentligt.

I våra artiklar fokuserar vi på sökarljus och LED-strålkastare som har tillräcklig ljusstyrka för att lysa upp ordentligt och göra så att du ser bra när du anlöper smala hamninlopp eller om du har tappat gods, eller än värre – om någon har fallit överbord.

LED-strålkastare och skeppsljus har många fördelar

När du ska välja däckljus bör du hålla utkik efter produkter med vattentäta ljuskällor, eftersom det finns många fördelar jämfört med vanliga glödlampor. Först och främst bir strömförbrukningen ombord betydligt lägre och båtens batteri belastas inte så mycket och LED-dioderna har längre livslängd.

Behöver du effektiv belysning i båten och ändå kunna skona ögonen vid nattseglats?

När du seglar eller kör båt om natten kan det vara en fördel om däcksbelysningen eller interiörbelysningen inte är för stark. På bilden nedan ser du en blå LED-lampa som har monterats både på styrbords och babords sida. Lamporna på bilden är placerade så att de inte bländar för mycket. Så tänk igenom var belysningen ombord ska placeras.
Mörkerseendet behöver mesta möjliga hjälp när du seglar eller kör båt på natten.

65200

Arbetsbelysning på däck

När du behöver mycket ljus ombord bör du placera lamporna högt upp så att de lyser upp större ytor. Välj arbetslampor med vinkelbeslag för att ha så många möjligheter som möjligt att justera lamporna vid behov.

65201

Arbetsbelysning på båten - Bilden visar en vattentät installation, perfekt för den marina miljön.

65202

Placering av arbetslampor - Placera däck- och arbetslampor högt för att skydda dem så mycket det går mot havsvattnet. Salt kan mycket väl minska lampornas effekt.

Kom ihåg att ha fjärrstrålkastare ombord

Övergången från vanliga glödlampor till LED-ljus har gjort att man kan ha starkare ljus på båten och det är lättare att navigera vid lägre sikt. Fasta och icke-justerbara strålkastare kan med fördel kombineras med en handhållen strålkastare som har många användningsmöjligheter ombord i många situationer.

Handhållen strålkastare och sökarljus

En handhållen strålkastare är en rikigt bra lösning om du bara behöver en mobil ljuskälla ombord, eller inte behöver en stor arbetslampa. Eller som ett fint komplement till din fyllt upplysta båt.

Sökarljus

En av våra söklampor, den du ser på bilden, har en effekt på 120 lumen och en räckvidd på ca 300 meter.

Vårt sortiment av sökarljus för båtar

Montering av arbetsbelysning

De flesta arbetslampor och LED-strålkastare idag kan anslutas direkt till en kontakt av bra kvalitet, och det är därför inte nödvändigt att ansluta via ett relä. Om det är flera lampor som behöver anslutas med en knapptryckning, är det en bra idé att koppla in ett hjälprelä för att belastningen inte ska bli för stor. Se till att kabeln har lämplig tjocklek och att det finns en säkring på kretsen – helst så nära batteriet som möjligt.

Om du har egen båt kan du så klart arbeta med el ombord om det handlar om låga strömstyrkor – men gör det på ett säkert sätt och se till att ansluta säkringar och att kablarna är korrekt dimensionerade så att installationen är säker.

65203

Utforska all vår elektriska utrustning för båtar

Det är trevligt att ha bra projekt igång på båten – även när den ligger på land.

Relaterade artiklar

Verktyg på båten

Verktyg på båten

Håll koll på vilka verktyg du bör ha ombord på båten, för en säker båttur.

Att tänka på inför båtupptaget

Att tänka på inför båtupptaget

När båtsäsongen är över finns det en del saker att tänka på. Vi har samlat några tips som kan vara bra att tänka på innan vinterförvaringen.

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.