Rengöringsguide för husbil och husvagn – inför säsongen

Rengöringsguide för husbil och husvagn – inför säsongen

Att våren är här och att sommaren står för dörren kan i mångas ögon bara betyda en sak. Det är äntligen husbils- och husvagnssäsong igen!

Kanske har din husbil stått orörd i ett garage hela vintern? Eller utomhus på en parkering? Nu när det är dags att låta hjulen börja rulla igen så är det alltid en bra idé att se över utrustningen, tvätta exteriör och interiör och kontrollera däck och andra viktiga säkerhetsdetaljer innan du ger dig ut på vägarna.

Rengöring av husbilens- och husvagnens exteriör

Många husbils- och husvagnsägare lägger stor vikt vid en skinande ren exteriör. Ge din husbil eller husvagn de bästa förutsättningarna för en lång säsong genom att grundligt rengöra ditt fordon innan du ger dig ut på de långa vägarna.

Var kan jag rengöra min husbil eller husvagn?

Mest effektivt tvättar du din husbil eller husvagn på en tvättinrättning som är speciellt utrustad för husbilar och husvagnar. Där hittar du rätt typ av verktyg och har rätt förutsättningar för att få ditt fordon skinande rent.

Tvätta inte husbilen eller husvagnen på en lastbilstvätt. Borstarna och rengöringsmedlet är ofta för hårda och starka för ditt fordon.

Hur rengör jag min husbil eller husvagn?

Rengöringen av husbilen eller husvagnen kan inför säsongen både göras exteriört och interiört. Det är alltid en bra idé att börja tvätta fordonets exteriör uppifrån och ner, av den enkla anledningen att smutsen rinner nedåt.
Följ tillverkarens anvisningar när du ska rengöra ditt fordon. Använd en mjuk vattenstråle och rengör så försiktigt som möjligt.

  1. Börja med att rengöra taket.

Taket på ditt fordon samlar ofta mycket smuts och behöver därför rengöras med jämna mellanrum. Du ska i regel aldrig gå upp på taket, utan använd dig av en stege vid sidan av husbilen eller husvagnen. Använd ett medel som löser upp smuts och skölj sedan av med en mjuk stråle. Använd en alkalisk avfettning för att lösa upp organiska föroreningar som mossa, fågelspillning, damm osv.

  1. Rengör och polera

När taket är rengjort är det dags att tvätta resten av fordonet. Har du organisk smuts så ska du först använda en alkalisk avfettning, som löser upp organiska föroreningar. Har du däremot prickar från tjära/asfalt eller oljebaserade föroreningar på ditt fordon så behöver du även använda en kallavfettning som löser upp just detta. Glöm inte att skölja av noga efteråt.

När du är klar med avfettningen är det dags att applicera ett schampo för husbil eller husvagn med hjälp av en högtryckstvätt, mjuk borste eller svamp. Se till att skölja av allt ordentligt då avfettningen kan påverka lister och lim.

När ditt fordon är rent är nästa steg att få till en glänsande finish. Har ytan på fordonet blivit matt använder man först en polish, som tar bort oxiden på din pärla. Följ anvisningarna för produkten.
Efter polishen bör du skydda lacken med ett vax, som skyddar från solens skadliga strålar och ger en härligt skinande yta. Både polish och vax kan du applicera manuellt eller med hjälp av polermaskiner.

Kolla in vårt sortiment med maskiner för bilvård

  1. Rengör fönster

Smutsiga fönster och vindruta är en direkt trafikfara, och därför är det viktigt att dessa rengörs ordentligt. Låt rengöringsmedlet verka en stund om du har smuts eller insekter som inte vill lossna från rutan direkt. Använd glasrengöring för att även rengöra fönster och vindruta på insidan.
Visste du att om plastrutorna är riktigt matta så kan du även använda polish för att få bort oxidskiktet som gör rutan matt?

  1. Rengör markiser och förtält

Glöm inte bort att även rengöra markiser, förtältet eller andra tjockare textilier. Ibland kan det räcka att du sköljer av med rent vatten, men för lite mer envis smuts kan det vara hjälpsamt att använda speciella rengöringsmedel. Använd med fördel en mjuk borste för att få bort envis smuts. När du har rengjort textilierna så kan det även vara en god idé att impregnera för att stärka tygets vattenavvisande förmåga. Låt alltid tygerna torka helt innan de fälls ihop eller förvaras.

Rengör däcken

Det är också viktigt att du kollar över och rengör däcken inför säsongen. Se över lufttryck, mönsterdjup och allmän status på däcken innan de börjar rulla på vägarna. Rengör också fälgarna, stänkskydd och slutligen däcken. För att rengöra däcken kan du använda dig av fälgrengöring och fälgborstar. Tvätta ett däck i taget, så att inte rengöringsmedlet hinner torka in. Avsluta med att använda däckglans för att skydda däcket och för att få ett svart fint däck.

Rengör interiören

Det är inte bara utsidan som kan gynnas av en ordentlig rengöring innan ni ger er ut på vägarna. Det är minst lika viktigt (och skönt) att ge interiören en ordentlig rengöring också. Börja med att dammsuga och damma överallt, och passa på att samtidigt vädra.

Städa i köket

För många är köket en helig plats, och där vill man hålla det rent och fint. Torka av spisen, lådor och ytor med en fuktig trasa och lämpligt rengöringsmedel. I vårt sortiment hittar du allt i från naturligt rengöringsmedel i form av Grönsåpa till högeffektivt grovrengöringsmedel för de tuffare fläckarna. Om ni har en ugn eller grill i husbilen så kan det vara fördelaktigt att rengöra även denna.

Rengör klädsel

Beroende på om du har tyg-eller skinnklädsel i din husbil eller husvagn så behöver det rengöras på olika sätt. Tygklädsel kan med fördel dammsugas och vid tuffare fläckar kan du använda textilrengöring.
För skinnklädsel kan det allt som oftast räcka med att använda vatten och en trasa för att torka av. Men om du har mer envisa fläckar eller vill ge din skinnklädsel mer underhåll och kärlek så kan du behandla det med lädertvål och läderbalsam, tillsammans med en läderborste.

Läs alltid skötselanvisningarna på klädseln innan du börjar rengöringen!

Relaterade artiklar

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.

Solpaneler – framtidens energikälla

Solpaneler – framtidens energikälla

Allt fler använder solpaneler och producerar egen grön el, med hjälp av solen. Gör det du också!

6 fisketips för nybörjaren

6 fisketips för nybörjaren

Är du en nybörjare när det kommer till fiske? Läs vidare här.