Så monterar du ett terrassgolv av komposit

Så monterar du ett terrassgolv av komposit

Träkomposit är ett lättskött material med mycket god hållbarhet och som inte behöver efterbehandlas. Det tål också vårt nordiska klimat utan att träet slår sig eller spricker. Det är viktigt att planera monteringen och se till att du har all utrustning på plats innan du sätter igång. Vi hjälper dig!

Varför ska jag välja komposittrall?

Terrasstrall av komposit är naturträ som är kombinerat med andra material för att förbättra hållbarheten och färgbeständigheten. 

Komposittrall är lätt att lägga och ger en fin och mycket slitstark yta.

Komposittrall passar utmärkt för altaner, terrasser och balkonger, men är också perfekt runt poolen. Trallen kräver ingen efterbehandling och det enda underhåll du behöver göra är att tvätta trallen vid behov. Dessutom är ytan ”barbensvänlig” – inga flisor, sprickor eller skruvar.

Planering och förberedelser

Komposittrall ska monteras på underlag med bra luftcirkulation och avrinning, minst 2-3 % vinkel för att förhindra stillastående vatten. Se till att ha ett mellanrum på sidorna på minst 2 cm vid alla väggar, räcken och andra fasta föremål. Ta bort eventuella klistermärken från brädorna. Planera själva läggningen av golvet för att minimera spill och för att få så få fogar som möjligt. Blanda brädorna, eftersom de kan variera något i färg. Temperaturen bör vara mellan +10 - +30 grader när trallen installeras. 

Före installationen

Förvara komposittrallen på plats några dagar före installation, så att de hinner acklimatiseras till miljön där den ska läggas. Förvara brädorna skyddade mot direkt solljus, regn, fukt och liknande. Stapla brädorna plant på läkt med max. 30 cm avstånd. 

Verktyg och utrustning du kan behöva:

 • Skyddsglasögon, hörselskydd och skyddshandskar
 • Måttband, vinkel, vattenpass och snickarpenna
 • Cirkelsåg, kap- och gersåg, sågbord
 • Borrmaskin och skruvmejsel
 • Träskruv (för att skruva fast täcklister)

Montering

Kompositbrädorna kan läggas med valfri sida vänd uppåt – slät eller räfflad. Använd startclips på brädornas långsidor och monteringsclips mellan dem. Lägg brädorna på plats och justera de längsgående spåren mot clipsen. Båda ändarna på varje bräda ska vila på en läkt, och brädorna får inte sticka ut mer än 20-30 cm i någon ände.  

70246
70247

Figur A

 1. Komposittrall monteras på underlag med bra luftcirkulation och god avrinning, minst 2-3 % vinkel för att förhindra stillastående vatten.

 2. Lägg regeln i underkonstruktionen med ett centrumavstånd på max 30 cm. Avståndet mellan regel och vägg ska vara minst 2 cm.

Figur B

 1. Märk ut positionen för startclipsen på regeln och kontrollera att de hamnar i en rak linje. Skruva sedan fast startclipsen.

 2. Skjut den första brädan på plats mot startclipsen.

 3. Se till att ha ett mellanrum på sidorna på minst 2 cm vid alla väggar, räcken och andra permanent installerade föremål. 

Figur C och D

 1. Skjut sedan bräda för bräda på plats med monteringsclips monterade mellan varje rad. Monteringsclipsen gör att avståndet automatiskt blir 7 mm. 

  Obs! Skruvarna till monteringsclipsen får inte skruvas ner för  långt under läggning. Istället ska de skruvas åt ordentligt först    när alla brädor har lagts.
 1. Vid längsgående fogar ska det vara minst 6 mm mellanrum för att det ska finnas plats för expansion hos brädorna. Använd lämplig kloss för att säkerställa att avståndet är detsamma. Om en regel eller skarv är för smal för att båda monteringsclipsen ska få plats, måste du skruva fast en extra bit regel i den befintliga regeln. 

Figur E

 1. Montera det yttre bordets startclips. Startclipsens ytterkant placeras 154 mm från den näst yttersta brädans kant och skruvas fast.

 2. Trä in spåret i den yttersta brädan i startclipsen och lägg ner brädan.

 3. För in monteringsclipset mellan de båda yttersta brädorna och skruva fast dem mot läkten som tidigare.

 4. När alla brädorna ligger på plats efterdrar du alla monteringsclips mellan brädorna ordentligt. En alternativ metod är att lägga den sista raden med brädor som tidigare, och förborra och skruva snett ner i det längsgående spåret på den yttersta brädan, ner i regeln under med en rostfri skruv. 

Figur F

 1. För att få en jämn kant längs brädornas ändar kan du kapa dem med en handhållen cirkelsåg med skena.

 2. För att dölja hålrummen och spåren i de yttersta brädorna avslutas terrassen med antingen täcklister runt om eller ändskydd på brädornas kortsidor, beroende på terrassens utseende och placering.
  Täcklisterna monteras med valfri utsida utåt – slät eller räfflad. Förborra och skruva fast täcklisten med t.ex. en försänkt träskruv. Skruva inte närmare kanten på brädan än 25 mm, eftersom det kan leda till sprickbildning. Ändskydden fästs med väderbeständigt monteringslim. 
70228

Underhåll

Allt material som används utomhus måste underhållas. För att bibehålla komposittrallens utseende måste den rengöras en gång i halvåret. Ta bort löv, pollen, smuts och liknande. Tvätta därefter med såpa, varmt vatten och en styv kvast. En högtryckstvätt med mjuk borste kan användas med försiktighet vid fläckar och smuts som sitter hårt, men aldrig med direkt stråle.  

Bor du i ett klimat med mer föroreningar kan trallen behöva rengöras oftare.  

Komposittrallen kan med fördel impregneras. Det gör att alger får svårare att fästa på ytan, vilket annars är vanligt på norrsidan/skuggiga platser. Impregneringen gör också att kompositen inte bleks lika lätt, speciellt på soliga platser/i söderläge.  

Relaterade artiklar

Så monterar du din takavvattning

Så monterar du din takavvattning

Hur installerar man hängrännor? Och vad ska man tänka igenom? Vi hjälper dig, för det är inte så svårt!

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Det finns många roliga och gröna projekt att ta sig ann i trädgården. Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss!

Inred trädgården

Inred trädgården

Är det dags att göra i ordning trädgården inför säsongen? Kolla in vårt breda utbud av utemöbler som skapar din trädgårdsoas.