Sju klassiska målartabbar

Sju klassiska målartabbar

Att måla huset själv är klart överkomligt. Men då bör du undvika att göra de här tabbarna. Huset är kanske det mest värdefulla du har, endast slaget av livet och hälsan. Alla dessa tre är det viktigt att vara rädd om när du väljer att måla huset själv. Därför bör du undvika de här vanliga felen när du ska måla:
Publicerad 2018.06.28

Miss 1: Målar på undermåligt och smutsigt underlag
Det är viktigt att ta bort lös gammal målarfärg med skrapa och borste. De rena fläckarna måste grundas innan du målar toppskiktet.

– Om du inte tar bort lös målarfärg, riskerar du att det nya färgskiktet lossnar och faller av efter kort tid, säger Frode Jørgensen, expert på målning på Biltema.

Därefter bör du rengöra fasaden grundligt för att säkerställa att underlaget är rent. Skölj först av väggen med vatten, applicera fasadtvätt med en högtrycksspruta och tvätta rent väggen med en tvättborste. Avsluta med att skölja med vatten igen.

– Fasadtvätt är starka grejer, så använd handskar och skyddsglasögon och skydda rutor och prydnadsväxter, säger Jørgensen.

Miss 2: Väljer fel färg
Både bets och målarfärg kan ge ditt hus ett fullständigt skydd under många års tid. Men det är stor skillnad i kvalitet och hållbarhet på olika produkter. Väljer du rätt kanske du inte behöver måla om huset igen förrän om 15 år.

– Det är också viktigt att färgen uppfyller kraven på funktion, miljö och hälsa. De dyraste är inte nödvändigtvis de bästa, och det finns riktigt bra vattenbaserade lösningar säger Jørgensen.

Miss 3: Målar på vått underlag
Låt fasaden torka i minst ett dygn efter att du har tvättat av den. Ytor som ligger i skugga torkar saktare än de som ligger i solen. Om du har för bråttom riskerar du att stänga inne fukten i väggen. Resultatet kan bli skador och flagning.

– Det bästa är att kontrollera med en fuktmätare. Fuktnivån i träet ska vara under 18 procent innan du börjar måla, säger Jørgensen.

Du ska heller inte måla i regnväder.

Miss 4: Skvätter färg överallt
Lägg ut skyddsplast på terrassen. Använd maskeringstejp för att skydda fönster och andra ytor som du inte vill att det ska komma färg på. För att kunna måla precist runt fönstren bör du även ha några mindre penslar.

– Om du ändå skulle ha oturen att den vattenbaserade färgen stänker, kan du skölja bort den med vatten. Men gör det snabbt så att färgen inte hinner torka, säger Jørgensen.

Miss 5: Ramlar ner från stegen
Varje sommar hamnar människor på sjukhus efter att de har ramlat ner från stegar. Om du ska arbeta på hög höjd, måste du försäkra dig om att stegen står stadigt och inte kan börja glida. Om du är osäker bör du ha någon som kan stå nedanför och hålla i stegen från det att du klättrar upp tills du är nere igen.

– Ett alternativ är att fästa penseln eller rollern på ett teleskopskaft. Med ett sådant kan du nå flera meter upp på väggen. Då slipper du klättra så mycket på stegar.

Miss 6: Målar i direkt solsken
Om du målar i direkt solsken kan färgen torka för fort, och du riskerar då att få fläckar på väggen. Det bästa målarvädret är molnigt väder med en temperatur över 5 grader.

–Om du trots det måste måla i stekande sol, bör du se till att skärma av med segelduk/tyg, en markis eller något annat, säger Jørgensen. 

Miss 7: Använder för mycket färg
Det är frestande att stryka på mycket färg för att vara på den säkra sidan. Men det kan få motsatt effekt.

– Måla då hellre med flera tunna strykningar. Börja högst upp och arbeta dig neråt. Målar du med roller är det en fördel att gå över ytan med en pensel efteråt. Då undviker du både rinnande färg och får ett fint, naturligt uttryck, säger Frode Jørgensen i Biltema