Vägen till ett ergonomiskt kontor – viktiga aspekter att tänka på

Vägen till ett ergonomiskt kontor – viktiga aspekter att tänka på

Dagens arbetsliv innebär för många stillasittande tid på kontoret, oavsett om det är på hemmakontoret eller företagskontoret. Att ha en ergonomisk arbetsmiljö är av yttersta vikt för att främja din hälsa, produktivitet och välbefinnande. Här listar vi några viktiga punkter när det kommer till ergonomi på kontoret.

1. Arbetsstol och sittställning

Att ha en justerbar kontorsstol, med ett gott ryggstöd och skön dyna är avgörande för att du ska bibehålla en korrekt, ergonomisk sittställning. Arbetsstolen behöver vara justerbar för att passa olika kroppstyper och erbjuda individuell justering.

När du sitter i din arbetsstol bör du sitta så att du har fötterna plant på golvet, eller använda en fotpall för att avlasta benen. Du bör också kunna sitta rakt med ryggen, med stöd för svanken för att undvika spänningar i rygg och nacke.

2. Skrivbord – höjd och utformning

Ett ergonomiskt korrekt skrivbord ska vara höj- och sänkbart för att kunna anpassas till användarens längd och sittställning. Se alltid till att du har skrivbordet på korrekt höjd, så att du har tangentbord och datormus på en bekväm höjd. På så vis slipper du skadlig belastning på din nacke, rygg, axlar och handleder. Se till att du placerar datorskärm, tangentbord på en höjd där du kan arbeta med raka och avslappnade armar och en neutral nacke.

91127

3. Position och avstånd till datorskärmen

Din datorskärm ska du ha placerad på ögonhöjd, cirka 50–70 centimeter från ditt ansikte. På så vis minimerar du belastningen på din nacke och dina ögon. Justera datorskärmens ljusstyrka så att den passar dina ögon, och undvik att det reflekteras i skärmen när du arbetar.

4. Tangentbord och datormus

För att minska risken för besvär så som musarm är det viktigt att du har ett ergonomiskt tangentbord och dator mus. Placera ditt tangentbord så att dina underarmar vilar bekvämt, och använd handledsstöd för att avlasta handlederna. Försök även att undvika allt för böjda handleder när du använder datormusen, och väl en datormus som passar din handstorlek och grepp.

5. Belysning

Bra belysning på kontoret är otroligt viktigt för dina ögon. Har du inte korrekt belysning så riskerar du att anstränga dina ögon, vilket ofta leder till huvudvärk.

6. Viktiga rörelsepauser

Kontorsarbete innebär ofta mycket stillasittande, vilket kan vara skadligt för din hälsa i det långa loppet. Vi mår helt enkelt inte bra av att sitta still för länge. Därför är det viktigt att du hittar små rörelsepauser under dagen. Det kan handla om att ta en kort promenad på lunchen, ta fem minuters paus och stretcha ut kroppen.

Allt som ökar blodcirkulationen bidrar till att du i högre grad undviker muskelspänningar och onda kroppsdelar. En bra lösning är att ha ett höj- och sänkbart skrivbord, så att du kan växla mellan att stå och sitta under dagen. En bra idé kan också vara att ha en balansplatta att stå på när du står upp och arbetar.

7. Ergonomiska kontorstillbehör

Ta hjälp av de ergonomiska tillbehören för att förbättra din arbetsmiljö. Utrusta din kontorsplats med handledsstöd, fotstöd, ergonomiskt tangentbord och datormus eller en alternativ kontorsstol?

Genom att vara medveten om, och applicera dessa viktiga ergonomiska aspekter får du en bättre arbetsmiljö där du kan vara produktiv och må bra. En ergonomisk arbetsplats är helt enkelt en investering i din hälsa och välmående.

Allt för ditt kontor

Relaterade artiklar

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

När barnen flyttar hemifrån kan det kännas tomt. Men det är också en unik möjlighet för er att renovera och göra om hemma.

Barnrum med plats för kreativitet

Barnrum med plats för kreativitet

Stimulera barnens kreativitet genom att fylla barnrummet med kritor, färgpennor och penslar!

Flytta hemifrån – så flyttar och inreder du billigare

Flytta hemifrån – så flyttar och inreder du billigare

De här tipsen hjälper dig att inreda din första bostad billigare och att göra smarta inköp!