Välj rätt skruv till ditt trädäck

Välj rätt skruv till ditt trädäck

Många drömmer om ett trädäck där man om somrarna kan traska ut barfota i morgonrock och avnjuta en långfrukost. Trä är ett material som inte bara är härligt att gå med bara fötter på, det är också ett klimatsmart material som dessutom åldras vackert. Kanske är det i år dags för dig att bygga ett trädäck? Med hjälp av vår guide kan du enkelt lära dig hur du väljer rätt skruv för just ditt bygge!

Välj rätt skruvlängd

När det är dags att välja skruv är det första du behöver ta reda på vilken längd de ska ha. Tjockleken på trallbrädan avgör vilken skruvlängd som bör användas. Beroende på trallbrädans bredd går det åt olika antal skruv per kvadratmeter, och med hjälp av det måttet kan du räkna ut hur många skruvar du kommer att behöva till ditt trädäck.

Trallskruv_tabell_1_.jpg

Använd rätt trallskruv i rätt miljö

Vilken typ av skruv som bör användas för just ditt trallbygge beror på en rad olika faktorer, så som väder, geografisk placering, trädäckets storlek och valet av träslag. För stora trädäck rekommenderas en kraftigare skruv och vid användning av ett hårt, exotiskt träslag är det viktigt att förborra samt försänka skruven för att undvika ett så kallat skruvbrott. Om skruven blir angripen av rost eller om virket eller konstruktionen har rört sig mer än vad stålet klarar kan skruven gå av, vilket oftast beror på att skruv med fel dimensioner eller fel ytbehandling har använts.

Trallskruvar

Träskruvar

Trallskruv_tabell_2.jpg

Underliggande konstruktion

När du bygger ett trädäck är det är viktigt att den underliggande konstruktionen är stabil, har rätt dimensioner och är rätt utförd. Vid tveksamheter kontakta behörig hantverkare, experter inom området eller leverantörer av byggmaterial.

Allt inom fästelement

Relaterade artiklar

Guide - välj rätt elverktyg

Guide - välj rätt elverktyg

Här guidar vi dig genom några av de elverktyg som kan vara bra att ha hemma, och som du hittar i vår smarta MultiX-serie 18V.

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

6 färgstarka tips för utomhusmålningen

Gör utomhusmålningen till ett roligt projekt där hemma. Här ger vi dig våra färgstarkaste tips!

Bekämpa skadedjur i trädgården

Bekämpa skadedjur i trädgården

Det finns många produkter, medel och husmorsknep för att hålla skadedjuren på lämpligt avstånd från din trädgård. Här får du våra bästa tips!