Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Skruv, plugg och mutter

Köpguide fästelement – skapa stabila konstruktioner som håller

Ditt byggprojekt är bara så stark som dess svagaste länk, därför är även de allra minsta skruvarna och bultarna oumbärliga. Därför erbjuder vi ett stort sortiment av fästelement av hög kvalitet till ett bra pris. Men att välja rätt skruv, spik eller annat fästelement är inte alltid så lätt.

Välj rätt fästelement i tre steg

Steg 1 – Utgå från det material du ska fästa i

De allra flesta fästelement är materialspecifika. Det innebär att de är optimerade för att fästas i särskilda material, därför är det viktigt att du vet vilket material du ska fästa i. Trallskruv är exempelvis ämnat att fästa i trä och att hålla länge i ett utomhusklimat utan att börja krypa upp ur materialet.

Steg 2 – Anpassa fästelementet till miljön

I vilken miljö skruven fästelementet ska användas spelar större roll än många tror. I utomhusmiljöer där fästelementet är utlämnat åt vädrets makter är ett mer korrosionsbeständigt alternativ ett säkert kort. Korrosionsbeständiga fästelement kan med fördel även användas i fuktiga miljöer inomhus.

Steg 3 – Hitta rätt längd

Det är även viktigt att använda rätt längd. Materialets tjocklek avgör hur lång skruv du ska välja. En tumregel är att skruven eller spiken ska vara dubbelt så lång som djupet på det material du ska fästa i. Som för alla regler finns det också undantag. Om du är osäker på hur lång skruv eller spik du behöver är du välkommen att besöka något av våra varuhus så hjälper vi dig.

Olika fästelement och vad de används till

  • Skivskruvar – skruvar som används för att fästa bland annat gips- och spånskivor.
  • Trallskruvar – används för att fästa trallbrädor i exempelvis träreglar.
  • Träskruvar – skruvar som används för att fästa trä mot trä.
  • Plåtskruvar – skruvar som används för att fästa plåt mot plåt.
  • Montageskruvar – skruvar med ett större huvud som hamnar utanpå det du fäster och används för att montera exempelvis köksskåp och liknande.
  • Spik – slås in i ett material med en hammare eller en spikpistol.
  • Bultar – ordet bult syftar egentligen till en ogängad metallcylinder med ett huvud, men till vardags benämner de flesta 6-kantsskruvar för bultar.
  • Brickor – används för att fördela belastningen i ett skruvförband.
  • Muttrar – bildar tillsammans en skruv eller en bult ett skruvförband.
  • Pluggar – används för att ge bättre fäste när du fäster en skruv i ett material som inte är trä.

Vanliga frågor om fästelement

Vad är fästelement?

Fästelement är de komponenter som håller ihop en konstruktion och ser till den är stabil, till exempel spikar, skruvar, muttrar etc.

Vad finns det för fästelement?

På Biltema hittar du brickor, bultar, byggskruvar, expanderskruvar, maskinskruvar, montageskruvar, muttrar, pluggar, plåtskruvar, skivskruvar, specialskruvar, spik, trallskruvar och träskruvar.

Vad kostar fästelement?

Hos Biltema hittar du fästelement från ca 10 kronor.