Bekämpa skadedjur i trädgården

Bekämpa skadedjur i trädgården

Det är väl ingen som blir glad av förstörda planteringar, myggbett eller håliga gräsmattor? Vi spenderar mycket tid och energi på att göra vår trädgård till en trevlig och trivsam plats, och då är oinbjudna gäster det sista man vill ha. Och med oinbjudna gäster menar vi såklart skadedjur.

Tyvärr är det lätt hänt att skadedjuren kommer och våldgästar våra trädgårdar, vilket ibland kan leda till obehag, materiella skador eller i värst fall sjukdomar. Vilken typ av skadedjur du kan få på besök beror såklart på vart i landet du bor och hur nära till naturen du har. Men den goda nyheten är att du inte behöver acceptera oinbjudna trädgårdsgäster, för det går att bekämpa skadedjuren!

Vanliga skadedjur:

  • Fåglar
  • Sniglar
  • Råttor och möss
  • Flugor och mygg
  • Insekter
  • Myror
  • Kackerlackor
  • Rådjur
  • Bladlöss
  • Grävlingar

Skadedjursbekämpning

Det finns många produkter, medel och husmorsknep för att hålla skadedjuren på lämpligt avstånd från din trädgård. Det finns allt från fällor som fångar in djuren, till olika typer av skrämmor och medel som håller djuren borta.

Skräm bort fåglar

Under vår och sommar kommer fåglarna gärna och äter på bär, frukt och grönsaker som vi odlar i trädgården. Ett bra första tips för att göra sig av med ovälkomna fåglar är att se till att de inte trivs så bra i, och runt din trädgård. Spänn upp vanlig tjock tråd eller en metalltråd cirka 10 centimeter över staket, taknockar eller takrännorö. Där fåglarna brukar sitta helt enkelt. Den upphöjda tråden gör det obekvämt för fåglarna att sitta, vilket leder till att de letar sig till andra ställen och förhoppningsvis lämnar din trädgård ifred. Du kan också köpa fågelpiggar hos oss och sätta upp.

Nät och fågelskrämmor

Om du vill skydda dina odlingar kan du med fördel spänna över nät, vilket gör det svårt för fåglarna att få tag på bären eller grönsakerna. Placera även ut en eller flera fågelskrämmor i närheten av dina odlingar eller fruktträd. Fågelskrämmor funkar effektivt för att skrämma bort såväl större som lite mindre fåglar.

Möss och råttor i trädgården

Möss och råttor gnager och förstör mycket i trädgården när de är på besök. Men det finns mycket du kan göra, dels för att förebygga besöken, men även för att fånga in dem när de väl kommer. 

1. Soptunnan

Möss och råttor letar nästan alltid efter mat, och det är en stor anledning till att de tar sig in i trädgårdar och hus. Därför är det viktigt att du aldrig förvarar sopor och matavfall lättillgängligt för gnagarna, utan lägger det i en soptunna med ett ordentligt lock.

2. Rent och städat

För att undvika möss och råttor så gäller det att inte göra det bekvämt för dem i din trädgård. Undvik att ha virke, plattor eller andra föremål framme, som gnagarna kan använda som gömställen. Ha också så lite föremål, buskar, täta rabatter eller högt gräs längst med husväggen som möjligt, där trivs de nämligen.  Låt inte heller mat stå framme för länge i trädgården, det lockar snabbt till sig en mängd olika skadedjur.

3. Fällor och skrämmor

Om gnagarna redan har hittat hem till din trädgård så finns det musfällor att använda! Du kan använda dig av en traditionell musfälla eller råttfälla som fångar in gnagarna, eller en musfälla som består av en stege med vippbräda som placeras på en stor hink.

Ett annat effektivt redskap för att hålla gnagare borta är en sork- och mullvadsskrämma som sticks ner i marken. Skrämman avger ett ultraljud som effektivt skrämmer bort skadedjur som möss, mullvad och sork. 

Bekämpa mördarsniglar

Mördarsniglar är ingen trevlig besökare i trädgården och de kan förstöra de flesta växter och odlingar om de inte stoppas. Och det gäller att stoppa de ganska snabbt! Mördarsniglar lägger nämligen cirka 400 ägg/säsong.. 

Skydda växterna mot mördarsniglar

Om du har problem med att mördarsniglarna klättrar ner i pallkragar eller i dina krukor så kan du köpa en metallkant till pallkragen, så att inte sniglarna kan komma över. Du kan också linda koppartejp runt pallkragar, krukor eller andra odlingskärl för att hålla mördarsniglarna borta. Mellan snigelns slem och koppartejpen uppstår det nämligen en svag elektrisk stöt som gör att snigeln vänder direkt.

74600

Metallkant - Utrusta dina pallkragar med metallkanter som håller sniglarna borta.

74617

Snigelfälla - Effektiv snigelfälla som fångar in sniglarna, utan att använda några giftiga medel.

Gör en egen snigelfälla

Gillra snigelfällor i närheten av där sniglarna rör sig! Du kan enkelt göra en egen snigelfälla med hjälp av en behållare, öl och vatten. Blanda lika delar öl och vatten i behållaren och sätt den lättillgänglig så att sniglarna kan krypa ner. Sniglar gillar nämligen öl, så de kommer att lockas till fällan där de kryper ner och fastnar i ölblandningen. Du kan även köpa effektiva snigelfällor hos oss.

Robotgräsklippare mot mördarsniglar

Förutom att hålla gräsmattan i trim så är även robotgräsklippare effektiva mot mördarsniglar. Sniglarna gillar inte de elektriska avgränsningsremsorna som placeras i gräsmattan och de trivs inte heller i kort gräs. Dessutom störs de av att gräsklipparen kör runt på gräsmattan, vilket resulterar i att de håller sig borta.  

Myggfångare och insektsdödare

De små och flygande inkräktarna, som myggor, flugor och getingar, kan snabbt förstöra en mysig middag i trädgården eller en lugn stund i hängmattan. Men oroa dig inte, det finns effektiva hjälpmedel som avskräcker dem.
I vårt sortiment hittar du insektsdödare för både inom- och utomhusbruk. Du hittar också en LED-lampa som med hjälp av UV-ljus lockar till sig myggor och oskadliggör dem med en elektrisk stöt när de närmar sig ljuset. Vill du eliminera insekterna snabbt kan du också använda en insektsspray eller ett myggracket. För att hindra insekterna att ta sig in i huset eller lägenheten kan du också sätta upp myggdraperi i dörröppningarna.

Relaterade artiklar

Inred trädgården

Inred trädgården

Är det dags att göra i ordning trädgården inför säsongen? Kolla in vårt breda utbud av utemöbler som skapar din trädgårdsoas.

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Det finns många roliga och gröna projekt att ta sig ann i trädgården. Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss!

Odla egna tomater

Odla egna tomater

Att odla tomater är enkelt, och vi har samlat några tips som kan vara bra att läsa igenom innan du sätter igång!