Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Borr för borrmaskiner och skruvdragare

Köpguide borr – så väljer du rätt sorts borr för ditt projekt

Att välja rätt borr för jobbet är inte alltid en enkel uppgift. Valet bör göras utifrån det material som du har tänkt borra i. Det finns närmast oändliga möjligheter men också några enkla tumregler som du kan följa. Här guidar vi dig till rätt val av borr för just ditt projekt!

Rätt borr för olika material

Ett borr är lika viktigt för din borrmaskin som ett sågblad är för en såg – du behöver det för att kunna använda ditt verktyg. Det finns dock flera olika varianter att välja mellan beroende på vilket material du ska borra i. Du kan borra i såväl metall som kakel, gips och trä som andra material med rätt sorts borr.

Det är borrets tillverkningsmaterial som avgör vad det bör användas till. Murborr och metallborr har en spiralformad design medan träborr kan vara antingen spiralformade eller raka. De olika borren har dessutom olika längder och tjocklekar.

Dessa är några av de Biltema-borr som du hittar i vårt sortiment:

  • Betongborr används för att borra i betong och murverk. Detta gör du med hjälp av en borrhammare eller slagborrmaskin.

  • Kakelborr är anpassade för borrning i keramik, kakel, klinkers, glas och porslin. Vissa av dessa borr kan användas för att borra i alla nämnda material medan andra är specialiserade på vissa av dessa material.

  • Träborr har ofta en tydlig spets som ser till att borret hålls på plats medan du borrar. Precis som namnet antyder är dessa borr särskilt framtagna för att borra i trä.

  • Metallborr är väldigt vanliga och finns i de flesta verktygslådor. Dessa används i allt från borrmaskiner och borrhammare till borrskruvdragare och andra maskiner. Borr av metall är tillverkade av stål. Du kan använda dem för att borra i både metall och trä, plast, gjutjärn, gjutstål, mässing, plåt och många andra material.

  • Försänkare används främst för att försänka skruvskallar. De känns lätt igen på att de är betydligt kortare än andra sorters borr.

Det finns även ytterligare borrtyper som används för olika ändamål, såsom dessa:

  • Multiborr eller universalborr är ett slags borr som har flera användningsområden. Du kan använda dem för att borra i plast, trä, metall, tegel, sten m.m.

  • Stenborr är ett samlingsnamn för borr som kan användas för att göra hål i betong, natursten, kakel, tegel m.m.

Vanliga frågor om borr

Vilket borr ska man ha till gips?

En metallborr är det bästa valet av borr när du ska borra i gips.

Vilket borr ska man ha till kakel?

När du borrar i kakel bör du använda ett särskilt kakelborr. Ett sådant borr är framtaget för att borra i just kakel och andra keramiska material.

Vad finns det för borr?

Det finns flera olika sorters borr att välja mellan. Till de vanligaste hör: universalborr, träborr, metallborr, betongborr, stenborr och kakelborr.