Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Träborr

Köpguide träborr – så får du perfekta hål

Träborr i olika storlekar är något som man inte vill vara utan i hushållet. Träborrar finns i flera olika typer beroende på vilken typ av arbete du ska utföra. Här tipsar vi dig om vilka träborr du ska använda.

Till enstaka hål som inte kräver någon större precision, kan du använda i stort sett vilken borr du vill. Men så fort du ska göra något annat så behöver du borrar framtagna specifikt för materialet du ska borra i.

Spiralborr vanligast

Träborr känns lättast igen på att de har en framträdande spets. Spetsens uppgift är att initialt hålla borret på plats inför att de skarpa skären ska ta sig in i träet. En vanlig typ av träborr är ofta spiralborr, som också ibland kallas ibland som träspiralborr. Det är det yttre kanten av spiralen som skär ut materialet medan det djupare spåret är till för att ta hand om och transportera bort det avverkade materialet.

Ett träborr som åstadkommer extra släta kanter och prydliga hål är cylinderborr som dessutom skapar platt botten i hålet. Den kan användas för att skapa urtag för t.ex. gångjärn.

Det är viktigt att skärens kanter är vassa för att borrhålets kanter i sin tur ska bli släta och rena.

Centrumborrar för stora hål

I kategorin träborr ingår förutom spiralborr också centrumborr med jämförelsevis mycket större bredd som gör borrhål från 6 mm upp till 40 mm breda och mer. Till gruppen centrumborr hör också s.k. ställbara träborr som kan göra borrhål som är från exempelvis 20-76 mm i diameter.

De flesta träborr kan slipas och det med hjälp av en lämplig fil. Men slipningen kräver precision och noggrannhet och det är viktigt att man inte ändrar på skärets ursprungliga vinkel eller slipar bort för mycket av materialet i borret.

Vanliga frågor om träborr

Hur ser en träborr ut?

Träborr känns lättast igen på att de har en mer eller mindre framträdande spets. Spetsens uppgift är att initialt hålla borret på plats inför att de skarpa skären ska bita in i träet.

Hur stort träborr ska man ha?

Det beror på hur stor hål du ska ha. Träborr finns från 1 millimeter och uppåt. De finns också i olika längder beroende på hur tjockt trä du ska igenom.