Guide: Så servar och rengör du din cykel

Guide: Så servar och rengör du din cykel

När solen äntligen börjar värma igen och ljuset på dagarna När solens strålar äntligen börjar kännas varma igen efter en lång och kall vinter, när snödropparna börjar titta fram i rabatterna och när luften känns sådär frisk och härlig, då blir det genast även efterlängtat med en cykeltur!

Har du haft cykeln stående i garaget eller förrådet under vinter, eller har du cyklat även i snö och minusgrader? Hur du än har gjort så mår cykeln bra av en ordentlig vårservice! Hos oss på Biltema kan du lämna in din cykel på cykelservice, men vi guidar dig också här i vad som kan vara bra att tänka på om du väljer att serva cykeln på egen hand.

Tvätta cykeln

En bra start på servicen är att se till att cykeln är ren.

  1. Skölj av smuts, lera och spindelväv med hjälp av en tvättsvamp och en hink med vatten. 
  2. Efter avsköljningen kan du använda en cykelrengöring som sprayas på cykeln. Låt verka i någon minut och skölj sen rikligt med vatten.
  3. Glöm inte att även rengöra kedjan med hjälp av en kedjetvätt.
  4. Nu är det dags att schamponera! Häll varmt vatten i en hink och tillsätt schampo. Använd en svamp för att tvätta hela cykeln. Skölj av med jämna mellanrum för att undvika att schampot torkar in. Använder du högtryck så undvik alla lager och ställen som är känsliga för vatten. En vanlig vattenstråle från trädgårdsslangen brukar räcka.
  5. Avsluta tvätten med cykelpolish, som skapar en smutsavvisande yta. Tänk bara på att undvika att använda polish på bromsdetaljer, handtag och pedaler.
  6. När cykeln har torkat är det dags att smörja kedjan. Detta kan du göra antingen med smörjmedlet som ingår i kedjetvätten eller med en cykelkedjeolja. Tänk på att inte använda för mycket, eftersom överflödig olja lätt drar till sig smuts och grus.

Kontrollera bromsarna

När cykeln är ren är det dags att kontrollera bromsarna. Säkerställ att bromsbelägg inte är nedslitna och känn efter att bromsarna tar ordentligt. Om bromsen känns slapp eller tar långt in kan bromsvajrarna behöva spännas. Har du en cykel med hydrauliska bromsar kan du behöva lufta bromsarna, eller byta bromsvätska.

Så justerar du dina skivbromsar

Det är viktigt att se över bromsarna med jämna mellanrum. Vi visar dig hur!

Läs guide

Så justerar du dina V-bromsar

V-bromsen är viktig för säkerheten, därför behöver du kolla koll på när den behöver justeras.

Läs guide

Kontrollera däck och hjul

Om cykeln har stått hela vintern har det förmodligen pyst ut en del luft ur däcken. Börja därför med att pumpa upp däcken till rekommenderat tryck. Se efter att formen ser jämn och bra ut. Om däcket har blivit nedslitet på kontaktytan mot vägen och fått en kantig form, eller om det har uppstått sprickor i däcket, kan det vara dags att byta ut det för att undvika punktering.

Så lagar du din punktering

Vi visar dig hur du själv lagar din punktering genom att byta däck eller slang på cykeln.

Läs guide

Så monterar och demonterar du bakhjulet

Ibland kan det vara nödvändigt att byta däck eller slang på cykelns hjul, vi visar dig hur du gör.

Läs guide

Se över sadel, pedaler och växlar

Kanske har sadeln blivit sliten under vinterns alla påfrestande väderomslag? Eller rasslar och skramlar växlarna när du cyklar? Innan du rullar igång med cyklingen bör du också se över din sadel, pedalerna och växlarna på cykeln. Kanske behöver något bytas eller rustas upp?

Så monterar och byter du sadel

Det är viktigt att du sitter skönt på din cykel. Vi visar hur du monterar och byter din sadel själv!

Läs guide

Så monterar och byter du pedaler

Det är viktigt att din cykel har bra pedaler, så att du får ut det mesta av cyklingen. Vi visar hur du monterar pedalerna.

Läs guide

Så justerar du dina växlar

Justera växlarna bör du göra om du upplever att de är tröga, att kedjan nästan hoppar när du växlar, eller om de rasslar.

Läs guide

Muttrar och ekrar

När du använder din cykel kan muttrar och bultar på sikt lossna. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum efterspänna alla muttrar. Se även över alla ekrar så att ingen saknas eller sitter löst. En saknad eker kan tyckas obetydligt, men det kan resultera i att hela hjulet till slut blir skevt och kanske inte ens går att rädda.

När dessa steg är genomförda är din cykel garanterat redo för en ny säsong. Nu fattas det bara att packa en picknick för att fira att cykelsäsongen äntligen är här igen!

Relaterade artiklar

Upptäck våra cyklar

Upptäck våra cyklar

Utforska vårt utbud av cyklar oavsett om du är en inbiten sportcyklist eller den glada citycyklaren.

Vårda ditt elcykelbatteri

Vårda ditt elcykelbatteri

Ett batteri till en elcykel har en förväntad livslängd på 3-5 år om det sköts och underhålls på rätt sätt.

Cykla med barnen!

Cykla med barnen!

Det finns många fördelar för barnen att cykla, förutom det mest uppenbara att det alltid är bra att röra på sig. Läs mer om cykling med barnen här.