Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Fjärrljus

Köpguide – Fjärrljus

Om du besväras av dålig sikt när du kör i mörker kan en lösning vara att installera extraljus på bilen. De strålkastare som syftar till att förlänga din siktsträcka kallas för fjärrljus. Här berättar vi mer om fjärrljus så att du ska kunna välja några som faller dig smaken.

Vilka är reglerna kring fjärrljus?

Fjärrljus måste monteras stadigt och får endast användas på natten när det inte finns några andra trafikanter i närheten. De måste vara kopplade till bilens elektriska system så att de stängs av när du växlar från hel- till halvljus eftersom de inte får lysa i kombination med halvljus. Vill du montera fler än tre extraljus behöver du placera de största strålkastarna vid bilens ytterkant för att inte förändra bilens ljusbild alltför mycket.

Stora eller små fjärrljus?

Om du ska välja stora eller små fjärrljus är främst en fråga om smak. Större fjärrljus ger ett mer iögonfallande intryck men också ett starkare ljus, medan de mindre har ett mer diskret utseende och kostar också lite mer.

Halogen, xenon eller LED?

Priset på extraljus varierar beroende på vilken ljusteknik de använder. Halogenlampan är vanligtvis det billigaste alternativet, men till skillnad mot xenonlampan lyser den inte lika starkt och har inte heller samma hållbarhet. En annan fördel med xenonlampan är att dess livslängd är ungefär fem gånger längre än halogenlampans. LED-lampan har även den många fördelar, såsom låg strömförbrukning, lång brinntid och hög ljusstyrka. Dock har den inte lika god räckvidd som halogen- och xenonlamporna, och kostar dessutom mer. De tre lamptyperna kan dock kombineras, och du kan därmed dra nytta av deras olika fördelar.

Montera fjärrljus

Att montera extraljus på bilen är något du kan göra själv om du känner dig tillräckligt händig, annars kan du vända dig till en verkstad. Om du installerar extraljusen själv är det du som är ansvarig att se till att lamporna monteras korrekt. Hos Biltema hittar du olika typer av extraljus, tillbehör och de verktyg du behöver för monteringen.

FAQ Fjärrljus

Vad ska man ha för fjärrljus?

Val av fjärrljus är i många fall en smaksak. Välj mellan diskreta eller mer iögonfallande modeller, samt mellan olika ljusstyrkor.

Hur många fjärrljus får man ha?

Det finns ingen övre gräns för antal fjärrljus.

Vad är fjärrljus?

Fjärrljus är strålkastare som monteras på bilen i syfte att ge bättre sikt och ökad säkerhet.

Vad är skillnaden mellan fjärrljus och extraljus?

Fjärrljus är en typ av extraljus vars strålkastare gör att sikten förbättras.