Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Bromsbackssatser

Kör säkert med ett par nya bromsbackar

Bromsbackar är en väsentlig del av trumbromssystemet eftersom det är dessa som pressas mot bromstrumman som i sin tur bromsar hjulen och stoppar fordonet. Här berättar vi mer om bromsbackar, hur de fungerar och vad du bör tänka på när du köper ett par nya till din bil.

Vad är bromsbackar och hur fungerar dem?

En bromsback är en viktig del i bilens trumbroms och kan beskrivas som en böjd metallbit med friktionsmaterial fäst på utsidan. Varje trumbroms har två bromsbackar placerade i bromstrumman – en främre och en bakre. När du trycker på bromspedalen pressas bromsbackarna och friktionsmaterialet mot bromstrummans insida och bilen saktar in. Ju mer du trycker på bromsen, desto större blir bromskraften.

När ska bromsbackarna bytas?

Varje gång bromsbackarna trycks mot bromstrumman slits friktionsmaterialet, vilket innebär att det blir tunnare och tunnare. När friktionsmaterialet mäter mindre än två millimeter är det dags att byta bromsbackarna. Du bör även se över och byta bromsbackarna om friktionsytorna är mörka, det luktar bränt när du bromsar eller om du hör gnisslande och skrapande ljud vid inbromsning. Bromsbackar som felar minskar bromsverkan, vilket betyder att körförhållandena blir farligare både för dig och dina medtrafikanter.

Så väljer du rätt bromsbackar till din bil

Vilket friktionsmaterial ska bromsbacken ha?

Bromsbackarnas delar tillverkas av olika material, men det är framförallt friktionsmaterialet på utsidan av bromsbackens båge som skiljer dem åt. Det består av en blandning av organiska och metalliska material som skapar den friktion som behövs för att sakta in bilen när de trycks mot bromstrumman.

Organiskt friktionsmaterial är ofta tystare och mjukare, medan semimetalliskt friktionsmaterial avleder värme effektivt, men sliter mer på bromstrumman. Keramiska friktionsmaterial hamnar mitt emellan organiska och semimetalliska. De är inte lika sträva som semimetalliska, men inte heller lika mjuka som organiska. De behöver dock komma upp i en viss temperatur för att bromsverkan ska bli så effektiv som möjligt. Vilket friktionsmaterial du ska välja beror alltså på dina preferenser och din körstil. Hos oss på Biltema hittar du bromsbacksatser av hög kvalitet till de flesta bilmodeller.

Vilka bromsbackar passar bromstrumman?

Bromsbackarna måste naturligtvis även passa bilen och bromssystemets bromstrummor. Det är trots allt bromsbacken som pressar för friktionsmaterialet så att det passar exakt i bromstrumman och bildar kontaktytan för hjulcylinderkolvarna. För att hitta rätt bromsbackar till din bil kan du använda vårt sökverktyg nedan. Skriv in din bils registreringsnummer så presenteras passande bromsbacksatser direkt på skärmen.
Om du inte använder vårt sökverktyg kan det vara bra om du vet hur stor bromstrumma din bil har och hur fästanordningen ser ut innan du kommer in till oss.

Tips och råd vid byte av bromsbackar

  • Använd ett bromsfjäderverktyg för att underlätta demontering och montering av fjädrarna vid byte av bromsbackar.
  • Ta en bild på de gamla bromsbackarna i bromstrumman. På så sätt ser du till att du har något att se tillbaka på om du skulle glömma bort hur alla delar ska sitta.
  • Gör rent bromstrumman och de delar som ska monteras tillbaka.
    Smörj bromsbackarnas fästanordning. Se till att du inte får smörjmedel på bromstrumman eller bromsbackarnas friktionsyta!

Vanliga frågor om bromsbackar

Hur länge håller bromsbackar?

Det finns ingen särskild tidpunkt då du bör byta bromsbackar. Det beror helt enkelt på hur ofta du kör bilen och vilken körstil du har.

Kan man byta bromsbackar själv?

Ja, med rätt kunskap och verktyg kan du byta bromsbackar på egen hand.