Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Bromstrummor

Prisvärda bromstrummor till din bil

En väl fungerande bromstrumma är absolut nödvändig för bilens trumbromssystem, men precis som de flesta andra bromskomponenter slits bromstrumman ut med tiden och måste bytas ut. Men hur vet man att den behöver bytas ut, och vad ska man tänka på när man ska köpa en ny bromstrumma?

Vad är en bromstrumma?

Bromstrumman är den cylinder- eller skålformade delen i trumbromsen. Den sitter vid fordonets hjul och roterar tillsammans med det. Inuti bromstrumman sitter en cylinder vars uppdrag är att pressa ut bromsvätskan till bromsbackarna. Dessa trycks i sin tur mot bromstrummans väggar och bilen saktar in eller stannar.

När ska man byta bromstrumma?

Bromstrummorna utsätts för mycket friktion och värme, vilket innebär att de till slut slits ut. Det kan leda till att bromsverkan blir sämre och så även körsäkerheten. Därför är det viktigt att du regelbundet kontrollerar bromsarna och är uppmärksam på följande:

  • Bromsar som inte tar – ett vanligt tecken på att bromstrumman bör bytas ut är att bromsarna tar sämre och att du måste trycka hårdare än normalt på bromspedalen.
  • Vibrationer i bromspedalen – om bromstrumman är sliten kan du i känna vibrationer i bromspedalen när du trampar på bromsen. Den pulserande känslan uppkommer när bromsbackarna pressas mot en bromstrumma med skåror och slitage på insidan.
  • Lös parkeringsbroms – om bromstrumman är sliten eller defekt kan det även påverka handbromsen. Parkeringsbromsen kan då börja glida, vilket innebär att bilen kan börja rulla även om parkeringsbromsen är åtdragen.
  • Konstiga ljud – en sliten bromstrumma kan även leda till att det kommer ovanliga ljud från bromsarna när du trycker på bromspedalen.

Så väljer du rätt bromstrumma till din bil

När du ska välja en ny bromstrumma bör du framför allt leta efter en variant som har en kombination av hållbarhet och bra värmeledning.

Vilket material vill du ha?

De flesta bromstrummor är tillverkade av en form av gjutjärn som är både slitstarkt och värmeledande. De kan på så sätt motstå både höga bromskrafter och snedvridning. Det finns även bromstrummor som består av ett hölje av aluminium och ett gjutjärnsfoder på insidan. Denna variant är lättare och svalare än gjutjärnsbromstrummor.

Vilken bromstrumma passar din bil?

När du väljer bromstrumma bör du säkerställa att den faktiskt passar din bil. Kontrollera trummans storlek, antalet bultar och bultmönstret. Du kan också använda vårt sökverktyg nedan. Skriv in din bils registreringsnummer i rutan så kan du se vilka bromstrummor som passar din bil direkt på skärmen.

Hur är bromstrumman balanserad?

För optimal bromsverkan bör bromstrummorna vara jämnt balanserade, annars kan både upphängningen och övriga komponenter ta skada. Om och på vilket sätt bromstrumman är balanserad står i de flesta fall i produktbeskrivningen.

Vanliga frågor om bromstrummor

Hur får man bort en bromstrumma?

Det kan variera från bilmodell till bilmodell, från bromstrumma till bromstrumma. Vi rekommenderar därför att du tittar närmare på just din bil.

Kan man byta bromstrumma själv?

Ja, med rätt kunskap och verktyg kan du byta bromstrumma på egen hand.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.