Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Däckbyte

Köpguide däcktillbehör – vård och förvaring av däck vid däckskifte

Vi är många som byter och förvarar däcken hemma. För att du ska kunna göra detta på bästa sätt har vi skapat denna guide. Här listar vi det du behöver för att byta, vårda och förvara dina däck.

Fem däcktillbehör för smidigt däckbyte

Det behöver inte vara svårt att byta däck om du har rätt verktyg och tillbehör. Det är bara du som vet vilka däcktillbehör som du behöver och vill ha, men med följande däcktillbehör blir däckbytet nästintill en dans på rosor.

 • Arbetshandskar
  Att byta däck är ett smutsigt jobb och beroende på när och var du byter däck kan det även vara ett kallt sådant. Med ett par rejäl arbetshandskar med gummiklädd yta skyddar du dina händer och får ett bra grepp.
 • Domkraft
  När du ska byta däck behöver du hissa upp bilen så att bilens vikt inte hamnar på det däck du ska byta. Då kommer en domkraft väl till pass.
 • Pallbock
  Även om du har en rejäl domkraft finns det alltid en risk att den välter eller säckar ihop, därför kan det vara en god idé att skjuta in en pallbock under bilen. Då kan du arbeta säkert utan oro.
 • Mutterdragare och/eller fälgkors
  För att lossa och skruva åt hjulbultar och muttrar behöver du ta hjälp av en mutterdragare och/eller ett fälgkors. Med en mutterdragare går däckbytet mycket snabbare, men det är viktigt att du alltid avslutar med att känna efter med fälgkorset så att muttern inte sitter för hårt eller för löst.
 • Kopparpasta eller aluminiumpasta
  Vi har alla olika teorier om vilken pasta som ska användas vid däckmontering. Oavsett vilken som är din favorit så har vi det du behöver.

Förvara däcken rätt

Om du har spenderat mycket pengar på dina däck och fälgar vill du självklart kunna använda dem flera år framöver. Därför måste de förvaras på rätt sätt. Däcken kan förvaras hängandes på väggen eller i taket alternativt staplas på golvet. Det viktigaste är att du inte staplat något ovanpå dem, att de förvaras mörkt torrt och svalt. Om däcken inte förvaras på korrekt sätt förändras dess egenskaper och livslängden kan förkortas. I värsta fall kan du behöva byta ut däcken helt.

Tillbehör för förvaring av däck

 • Däcksäck
  En däcksäck skyddar både däck och bagagelucka från smuts och repor vid förvaring och transport. Biltemas däcksäckar har dessutom ett skrivfält för märkning av däckets placering.
 • Däckskydd
  Till skillnad från en däcksäck är ett däckskydd tillverkat av tyg och används för att skydda däcken mot ljus, damm och smuts.

Vanliga frågor om däcktillbehör

Varför ska man använda däcktillbehör?

Du måste inte använda några däcktillbehör, men livet som bilägare blir mycket lättare om du har tillgång produkter för såväl däckbyte som förvaring och vård av hjulen.

Vilka däcktillbehör behöver man?

Det kan vara en god idé att ha de mest basala tillbehören hemma, till exempel ett fälgkors, en hjulmutterdragare med tillhörande hylsor eller en mutterdragare samt en domkraft.

Vad är däcktillbehör?

Med däcktillbehör menas den utrustning som kan vara bra att ha vid däckbyte, förvaring och vård av däck och hjul.