Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Flatstiftssäkringar

Köpguide flatstiftsäkringar – skydda bilens elsystem

Har din bilradio slutat fungera eller får du ingen ström i 12 V-uttaget? Om någon av bilens elektriska komponenter slutar fungera kan en av bilens flatstiftsäkringar löst ut och måste bytas. Här berättar vi mer om flatstiftsäkringar och hur du väljer rätt.

Välj rätt flatstiftsäkring

I din bil kan du hitta flera olika typer av bilsäkringar. En del av dem är förmodligen flatstiftsäkringar. Deras jobb är att förhindra att bilens elektriska system tar skada till följd av överbelastning eller kortslutning. Om du upptäcker att en flatstiftsäkring har lösts ut måste den bytas ut mot en ny säkring i samma storlek och med samma amperetal. Amperetalet anger den mängd ström som kan passera säkringen utan att den går. Det hittar du på flatstiftsäkringens plasthölje.

Byt inte till högre amperetal

Om samma flatstiftsäkring som går hela tiden ska du inte byta ut den mot en med högre amperetal. Det kan medföra att den komponent som säkringen är kopplad till förstörs och att en elektrisk brand bryter ut. För att lättare se vilken säkring som gått föreslår vi att du byter till en flatstiftsäkring med en LED-lampa som tänds när säkringen löser ut.

 

Vanliga frågor om flatstiftsäkringar

Vilken flatstiftsäkring ska jag ha?

Välj en flatstiftsäkring i samma storlek och med samma amperetal som den gamla.

Hur byter jag flatstiftsäkring?

Ta reda på var säkringarna sitter, plocka ut den gamla säkringen med en plastpincett och sätt i den nya. Klart!

Var sitter flatstiftsäkringarna?

Det står i bilens instruktionsbok.